fbpx

A függönyök ereje Mire jó a sok lakástextil? 2.

Szerző: Ördögh Angéla •  Fotók: Pinterest • 2019. december 11.

Megosztom:

A függönyök ereje

Mire jó a sok lakástextil? II.

Az előbbi cikkben arról írtam, hogy mi is a függönyök szerepe, és hogyan tudjuk ezzel a dekorációs eszközzel javítani, vagy esetleg rontani egy jól megalkotott tér egységét. Szó volt a minimál, ipari, skandináv, modern és art deco stílusokról, folytatva a retro, mediterrán, eklektikus, shabby-chic és polgári stílussal.
Aki RETRO hangulatú otthonra vágyik, 60-as, 70-es évekre jellemző bútorokkal rendezi be otthonát, ezekhez a tárgyakhoz bátran használhat erős színeket, valamint hangsúlyos geometriai mintával — körrel, nyolcszöggel, hullámvonallal, egymásba fonódó kockával — díszített lakástextilt. Ami az anyaghasználatot illeti, itt kevésbé fontos, hogy természetes szálakból szőtt kelméket keressünk.

A retro stílust megidéző korban előszeretettel használtak műanyag szálakból szőtt anyagokat.

A MEDITERRÁN stílust kedvelők a dél-európai életérzést szeretik, azt igyekeznek megidézni otthonaikban is. A mediterrán valójában több egymástól különböző stílus gyűjtőneve. Ide sorolhatjuk a TOSZKÁN lakberendezési irányzatot a tágas, szépen megkomponált terekkel, méretes tömörfa bútorokkal és többnyire világos, minőségi függönyökkel, kárpitokkal.

Otthonosság és elegancia jellemzi a tereket.

A SPANYOL lakberendezésre a meleg színek használata jellemző, mint a terrakotta, aranybarna, narancs.

Itt is fontosak a szép tömörfa bútorok, hangsúlyosak a burkolatok, a textilek növényi ornamentikával díszítettek.

A GÖRÖG otthonokra az egyszerűbb lakberendezés, kevesebb bútor, fehér falak, tengerkék kiegészítők használata jellemző. Semmit sem bonyolítanak túl, a tárgyak és felületek kevésbé megmunkáltak mint a toszkán vagy spanyol tájakon. Ugyanez érvényes a függönyökre, terítőkre is. Szőnyeget szinte nem is használnak. Mindhárom irányzatra érvényes, hogy ablaktáblák védik az otthonokat a déli, nagyon erős napsütéstől, a széltől és a melegtől.

Ilyen megfontolásból az ablakokra nem kerül függöny, vagy ha mégis, akkor szigorúan egy rétegben, természetes anyagból, padlóra ejtve.

Az EKLEKTIKA látszólag egyszerűen megvalósítható, valójában nagy körültekintést igényel, azoknak ajánlott, akik biztos szemmel választják ki és illesztik egymáshoz a különböző stílusú tárgyakat. Nagyon fontos, hogy valamilyen rendszer fogja egybe a sokféle tárgyat. Legyen egység az anyaghasználatban vagy a színhasználatban. Itt a „kevesebb néha több” elvét felválthatja a „több mégis lehet több”.

Ha fokozatosan építkezünk és amikor túl sok, akkor elveszünk, nagy eséllyel sikerül szép és látványos összképet elérnünk.

Ha szeretjük otthonunkban a sok függönyt és lakástextilt, akkor ez a stílus igazán alkalmas arra, hogy bátran használjuk is őket. Segítségükkel hangsúlyosabbá tehetünk egy-egy részletet, vagy akár szelídíthetjük a képet.
A SHABBY-CHIC a szívesen kísérletező, romantikus, kreatív nők stílusa. Egy igazi feminin stílus, finom színekkel, könnyed anyagokkal, vásznakkal, csipkével, fodorral, hímzéssel gazdagon díszítve. A világos pasztell bútorokhoz és a rendszerint festett padlóhoz nem kell sok szőnyeg, de a díszítőanyagokkal lehetünk nagyvonalúak. Mindennek helye van, a fodros-csipés függönynek, párnák hadának, ágytakaróknak. Alkotókedvünket engedjük szabadon, mert ez a stílus a kísérletezésről szól. Fontos azonban, hogy színben maradjunk visszafogottak.

Válasszuk a fehér, törtfehér, halvány szürke, púderrózsaszín anyagokat, egyszínű vagy apró virágos mintákkal, vékony csíkokkal.

A POLGÁRI stílus kedvelőire az értékek, az állandóság tisztelete jellemző. (angol nyelvterületen „traditional” a neve, ami hagyományosat jelent.) Nem szeretik a divat változásait követni, sokkal inkább olyan otthont álmodnak maguknak, amire az elegancia jellemző. A nagy belmagasságú, tágas, régi építésű lakások tulajdonosainak nem is kell azon gondolkodniuk, hogy milyen módon rendezzék be otthonukat. A szép formájú, általában fehérre mázolt, nagyméretű, osztott fakeretes ablakok, kazettás mennyezet, tömörfa parketta, esetleg kandalló már meg is teremtik a megfelelő díszletet.

Ehhez a díszlethez illenek a cirádás, gazdagon díszített bútorok, finom
csomózású szőnyegek, textiltapéták.

A súlyos anyagból szőtt taft-, bársony-, selyemfüggönyök legyenek gazdagon redőzöttek, és legalább két rétegben kerüljenek az ablakra: fényáteresztő és sötétítő is készüljön, de ha szeretnénk, drapériával is megplusszolhatjuk. Ne legyünk visszafogottak a párnák tekintetében sem, zsinórnak, szalagnak is helye van itt.
Ha valamivel könnyedebb otthont szeretnénk, akkor a hagyománytisztelet és időtálló stílus a bútorok formáiban, íves vonalaiban, minőségében mutatkozzon meg. A textilek kiválasztásakor itt is törekedjünk a jó minőségű alapanyagokra. Ha fiatalosabb hangulatot szeretnénk varázsolni, akkor a polgári otthon épített adottságai közé modern bútorokat helyezzünk, és a tapéta is legyen fiatalosabb, a függöny pedig inkább pasztell színű. A minőségre és a szépen kivitelezett tárgyakra helyezzük a hangsúly, így teremtve időtállóságot.
A lakás díszítésére alkalmas anyagok között bátran válogathatunk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen jellemzői vannak az általunk kedvelt stílusnak.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.