A függönyök ereje Mire jó a sok lakástextil?

Szerző: Ördögh Angéla •  Fotók: Pinterest • 2019. november 6.

Megosztom:

A függönyök ereje

Mire jó a sok lakástextil?

A textilek hangulatteremtő szerepe elvitathatatlan, kérdés csupán az, hogy célunk- e ezzel az eszközzel élni? Van, aki szereti a textilekkel — vagyis függönnyel, szőnyeggel, párnákkal — gazdagon feldíszített lakást, és van, aki nagyon kevéssel is beéri, sőt igyekszik minimálisra csökkenteni ezek mennyiségét. Pontos recept nem létezik arra vonatkozóan, hogy mennyi az annyi.
Akadnak olyanok, akik azért aggatnak függönyt az ablakokra, mert úgy gondolják, hogy ezzel fejeződik be egy lakás berendezése, vagy mert így szokás. Nem túl sok kreativitással választanak fényáteresztő és sötétítő függönyt, csupán a meglévő tárgyak színéhez igazítva. Nem igazán lehet ezzel melléfogni. De elég ennyi is? Ha ennél többet szeretnénk, akkor érdemes játszadozni az anyagokkal, a formákkal, az arányokkal. Nincsenek szabályok, nem kötelező olyan anyagot választani, ami kifejezetten erre a célra készült. Szinte bármit felhasználhatunk, ha valami egyedit szeretnénk.
A függöny anyaga évszázadok alatt különben is sokat változott: az első függöny még csupán egy felfüggesztett állatbőr volt és a hideget volt hivatott kizárni. Aztán készült függöny lenvászonból, gyapjúból, majd később pamutból, selyemből, napjainkban szinte csak poliészter, poliamid, jó esetben viszkóz szálból szövik. Szövési technikáját illetően alkalmas lehet a jacquard, az organza, a fátyol anyag, a batiszt, a brokát, a szatén, a taft, a bársony, vagyis minden, amit a ruhaipar is alapanyagként ismer.
Az alapanyag típusának kiválasztásában arra figyeljünk, hogy jellege illeszkedjen a lakás stílusához, hangulatához. Például a loft típusú lakásokba ne használjunk apró mintás, romantikus, színes anyagot, mint ahogy fémes csillogású organzát se válasszunk a rusztikus, esetleg mediterrán hangulatú lakásba. Főleg akkor ne, ha nem célunk az erősen meghökkentő, oda nem illő elemekkel hatást elérni.
Ha minimal design ejtett rabságba, akkor a nagyon letisztul formákhoz olyan anyagokat használjunk, amit minták nem terhelnek. Bánjunk nagyon óvatosan a textilekkel.

Egyszerű formák, kevés szín, ami a jól megkomponált tér látványától nem tereli el figyelmünket.

Erre legalkalmasabb a finoman redőzött, padlóra ejtett finom anyag, a lapfüggöny, roló semleges színben, esetleg egyetlen markáns színt használva.
A nagyvárosok tipikus ipari, loft jellegű lakásaiba szintén a kevesebb néha több elve érvényes a függönyre is. A tágas, nyitott terek nem tűrik a gazdagon feldíszített ablakot, túl sok és színes párnát, sok szőnyeget, a minták kavalkádját. Ne legyen függöny, ha a kíváncsi tekinteteket szeretnénk kizárni, akkor sötétítőnek egy durvább szövésű anyagot válasszunk, ennél több nem is kell az ablakokra.

Itt már használhatunk színeket: ha a szürke, drapp, fekete kevésnek tűnik, akkor a rozsdavörös, téglavörös, acélkék is szóba kerülhet.

Amennyiben a skandináv berendezési stílus áll közel hozzánk, akkor a világos, törtfehér, szürke, bézs, drapp kárpittal behúzott kanapén jól mutat néhány meleg árnyalatú, puha anyagból készült párna. A fényáteresztő függöny, ha van, legyen finoman redőzött, légiesen vékony, így nem áll semmi a beáramló nappali fény útjába.

Nagyon fontos, hogy a természetes anyagokat válasszunk, mert a skandináv életérzést ez biztosítja.

Puha, színes párnákkal vihetünk kis mozgalmasságot a terekbe.
A modern stílus híveinek sem ajánlott, hogy sok és gazdagon redőzött textil használjon. A nagy méretű szép ablakokhoz finom anyagokat, elegáns színeket, akár fényesebb felületű anyagokat keressünk.

A függöny szigorúan a padlóig érjen, mert a rövid változat a tér eleganciáját meg fogja törni.

Az art deco stílusban berendezett lakásokra jellemző az elegancia, az igényesség, a luxus imádata. Ha nagyon szeretjük a pazar minőségi kelméket otthonunkban, akkor bátran halmozhatjuk is őket. Itt ez is megengedett.

Fontos, hogy igazán nemes anyagok legyenek, mint selyem, bársony, taft, de akár bőr is, persze ez utóbbi ne az ablakra kerüljön.

A lakástextilek rengeteget tudnak hozzáadni vagy elvenni egy otthon hangulatához, hangulatából. Bátran vagy mértékkel?
A cikk második részét a következő hónapban olvashatják.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ