Mitől jó egy lakásfotó?

Szerző: Hajnal Csilla •  Fotók: Mativ • 2020. október 26.

Megosztom:

Mitől jó egy lakásfotó?

Legalább százas nagyságrendben találunk eladó lakásokról készült fotókat a különböző internetes hirdetőfelületeken, nagyon kevés esély és idő van arra, hogy pont az általunk kínált lakásra kattintsanak a lakáskeresők. Túl nagy a reklámzaj, túl kevés az idő és energia. Néhány egyszerű részletet figyelembe véve még a saját telefonunkkal — bár fotós szakszóval élve egy tilt shift lencse sosem árt ilyenkor — is tudunk kicsit igényesebb, figyelemfelkeltőbb fotókat készíteni.
Az internet nem felejt jelige most is érvényes: ha a lakásodról előnytelen fotót teszel közszemlére, akkor az ott is marad jó sokáig. A legnagyobb hátránya mégsem az esztétikai csalódás, hanem az, hogy nem éred el célodat azzal, ha förtelmesen rossz fotókkal akarod eladni a lakást, egyszóval eladhatatlanná válik tőlük az ingatlan. Kivéve akkor, ha valaki pont egy förtelmesen rossz lakást kíván megvásárolni… Ha pedig nem marketing céllal, csak saját örömödre, mások lenyűgözésére vagy emlékképek céljából „merevítenéd ki az időt” a lakásban, akkor sem árt a fotókra figyelni, mert általuk tudunk vizuális formában komplett üzeneteket átadni a környezetünknek, a jövőnek.
Honnan tudjuk azonban, hogy mitől jó egy lakásfotó? Mi teszi vonzóvá az otthonunkról készült képet? Milyen kép az, amely akár a lakás vételárát is növelheti? Van néhány szempont, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha eladásra szánt lakást fotózunk, de akkor is, ha csak a magunk és ismerőseink örömére örökítjük meg képekben otthonunkat. A profi lakberendező magazinok fotósai és designerei számára nem meglepő szempontok következnek.

Ki akar sötét lakásban élni?

A világos lakásokat nappal a beáradó fényben érdemes fotózni, sötét lakásokat viszont vagy akkor, amikor a lehető legtöbb fény jön be, vagy pedig este, amikor egy jó világítással, megfelelő módon használt vakuzással segítünk hangulatos lakást teremteni. A legtöbb fotón mégis sötét kis „barlangokat” látunk, pedig az is lehet, hogy a valóságban sokkal világosabbak a terek. Legtöbben a telefonjainkkal készítünk fotót az eladásra szánt lakásról, ezért a technika sem a legmegfelelőbb a világos fotók elkészítéséhez.
Ezért ha van rá módunk, kérjünk meg valakit, hogy lőjön pár jó fotót a lakásról profi fényképezőgéppel, valószínűleg megtérül az ára. Az esti fotózáshoz érdemes állványt használni, ha tiszta, éles képeket akarunk.
A legtöbb gyönyörű lakásfotót is állványra állított fényképezőgéppel készítik a fotósok, ugyanis ezeken szinte minden részlet éles, világos, szembetűnő. Hosszú exponálással, szűk rekesznyílással készülnek ezek, ahol minden részlet fontos. Ezért is érdemes rendet rakni előtte, mert ez nem a fotós dolga — bármennyire is szeretnénk átruházni a feladatot. Például egy belógó kábel vagy reklámszatyor is ugyanolyan éles lesz rajta, mint a nagymamától örökölt ó-német virágváza.

Rend a lelke a jó fotónak

A belógó ruhaszárító, műanyagpalackok a pulton, WC-papír a mosógépen, színes kencés műanyagflakonok a kád szélén, mosatlannal tele kagyló és szétdobált ruhák az ágyon nem keltik rendezett lakás hatását. Ne feledjük, itt nem az életünket akarjuk megmutatni másoknak, hanem egy ingatlant, amelyet birtoklunk még, de el szeretnénk adni. Elpakolni azért is hasznos, mert a rendetlenség optikailag kicsinyíti a helyiségeket, és eltereli a figyelmet a lakás adottságairól.

Ne semmitmondó sarkokat fotózzunk

Érdemes a lakás előnyösebb részeit fotózni, például a nappalink ülőgarnitúráját, ha büszkék vagyunk rá, vagy egy hangulatos sarkot, de semmiképpen ne fotózzunk le egy olyan sarkot a szoba közepén állva, amely semmit nem mond senkinek, még nekünk sem. Amennyiben a szobában nincs takargatnivaló, akár egy székre is felállhatunk, hogy totálképszerű fotó készüljön.

Az is előnyös, ha látszik az ajtókeret, mintha épp belépnénk a szobába, vagy az ablak és az ablak előtti tér.

Szép kép készül akkor is, ha nem a vállmagasságból fotózunk, sokszor egy alsó vagy felső gépállás egészen más hangulatot tud adni a képnek. A részletekre azonban mindig kell figyelni. Egy koncepció, keret, harmonikus színvilág mindig figyelemfelkeltő.

Kár hamis illúziókat kelteni

A halszemoptika tágítja a teret, izgalmasabbá teszi a kisebb beltereket, de nagyot csalódhatnak a vevők a valóságban, ezért érdemes mértékkel használni, akárcsak a képszerkesztő programokat, hiszen ha túl nagy a kontraszt a valóság és a fotók között, a vásárlóban csalódásként csapódik le a látvány.
A profi lakásfotósok közkedvelt lencséje a tilt-shift (eltolható tengelyű lencséje), amely az általa generált nem mindennapi hatásnak köszönhetően egyre népszerűbb, mivel a döntési és eltolási szerkezet egymástól független forgatása nagy kreatív szabadságot ad a fotósnak. E technika épületfotózásra például kiválóan alkalmas, makett hatású képeket is készíthetünk vele. Ugyanakkor arra is jó ez a fajta lencse, hogy párhuzamos vonalakat ragadjunk lencsevégre a belső terekben. Kézi beállítással könnyen elérhető ezzel, hogy párhuzamos legyen a képen például a fal, az ablak, a szekrény vonala, hogy minimálisan torzuljon a kép. Ezért is érdemes profira bízni a lakásfotózást.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ