Cantacuzino-kastély: egy falatnyi Éden

Szerző: Ladó Csaba •  Fotók: Ladó Csaba • 2021. február 15.

Megosztom:

Cantacuzino-kastély: egy falatnyi Éden

A Prahova-völgyében található Bușteni városa egy igazi turistaparadicsom. A város fölött a Bucsecs-hegység (Munții Bucegi) lélegzetelállító sziklaóriásai magasodnak, így a táj szépsége már eleve adott. És bár a hely vonzereje minden szempárt igájába hajt, biztosítok arról mindenkit, hogy nem ez az egyetlen látnivaló a városban.
Bușteni városa büszkélkedik egy másik sziporkázó látványossággal is, a karizmatikus Cantacuzino-kastély álomba illő világával, mely egy olyan hely, ahol ha csak egy kis időre is, de az ember lelke szárnyra kel. A Cantacuzino-kastély a Zamora negyedben található, az úgyszintén Zamora elnevezésű utcában, mely pontosan a Bucsecs-hegység tiszteletparancsoló hegycsúcsaival néz farkasszemet a Prahova-völgyének másik oldaláról. A kastélyt Gheorghe Grigore Cantacuzino herceg kérésére építették, melyet 1911-ben neoromán stílusban be is fejeztek. A kastély egészen 1948-ig a család birtokában maradt, ezt követően államosították, most pedig múzeumként funkcionál. Hatalmas birtok, csodásan rendezett park és egy Máramarosból hozott fatemplom is tartozik hozzá.
Ami a kastély belépőjét illeti, egy picit itt is elszaladtak az árak: egy felnőtt jegy 40 lejre rúg, szerencsére ebben már van fotózási jegy. Továbbá az épület csak idegenvezetéssel látogatható, amit csakugyan tartalmaz a belépő ára. A teljes jegy birtokában megcsodálhatjuk az első és második emeletet, valamint a kastély parkját is. Az épületet kisebb eseményekre is kiadják, természetesen horribilis áron. Az épület vendéglővel is rendelkezik, az árak viszont nagyon magasak.
A birtok könnyen megtalálható, a városházával szemben található utcán kell letérni a főútról, és onnan már nincs túl messze az oldalban elhelyezkedő kastély. Sokkal nagyobb problémát okozhat az E60-as út aglomerációja, mely csúcsidőben borzalmas is lehet, és sok esetben pont Bușteni-ben a legnagyobb, hiszen itt található a csúcsra felvivő felvonó kiinduló pontja is, a felvonóház, melynek népszerűsége lassítja forgalmat.
A kastély bemutatása az előcsarnokban kezdődik, majd az idegenvezető átkalauzol az épület fontosabb termein. A lépcsők carrarai márványból készültek, az ablakok ólomberakásosak, a kazettás mennyezet pedig csodálatos virágmintával díszített.
A kastély csúcspontját a bálterem képezi, valamint a hozzá tartozó erkély, melyről eszméletlen kilátás nyílik a Bucsecs meredek sziklaóriásaira. Mi egyébként télen jártunk a kastélynál, ebben az időszakban még varázslatosabbak a hegyek. A bálterem kiemelkedő érdekességei az ország egyedülálló címergyűjteménye, valamint a csodálatosan megmunkált kandalló. A bálterem után az emeleti szobákat lehet megnézni, ezekben egyébként festmények vannak kiállítva.
Az épületet körülölelő birtok megismerése a hátsó udvarral kezdődött, itt léptünk ki a kastélyból, majd haladtunk a főbejárat felé. A katarzis a főbejárat teraszán, a csodálatos kilátásban, kis angyalok társaságában, szikrázó napsütésben éri el a látogatót.
Ami a leginkább lenyűgözött, az maga a hely volt. Kisebb túlzással földre szállt mennyországnak is tekinthetnénk ez a páratlan környezetet, hiszen az épület, a táj és a hangulat különleges kohéziója teljesen elvarázsolja az emberi lelket.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS