Tankönny – Döme, a csúnya szájú

Szerző: Aczél Dóra • Fotók: Freepik • 2024. január 8.

Megosztom:

Tankönny –

Döme, a csúnya szájú

Döme szeplős kisfiú, gyönyörű barna szemei vannak. Haja majdnem fekete, kócos. Döme mély érzésű, kedves gyerek. És idáig minden a gyereknevelési nagykönyv szerint működik. De Döme néha meg is szólal, s akkor finoman is szólva szalonképtelen trágárságok jönnek ki a szájából. És ilyenkor valahogy nehéz a szép barna szemeire koncentrálni, s valahogy a melegszívűsége is mintha elillanna, bebújna a csúnya szavak mögé. Pedig Döme tényleg melegszívű, akkor is, mikor káromkodik.

Ismertetőjelei:

 • Döme a megszokotthoz képest többet mocorog. Izgágább, nehezen tud megülni egy helyben, nehezen tud egyszerre csak egy dologra figyelni.
 • A csúnya szavak olyankor jönnek ki megfékezhetetlenül a száján, mikor a szíve megtelik érzelemmel, és ez annyira erős, hogy Döme nem tudja bent tartani őket. Káromkodásban, esetleg verekedésben fog kijönni belőle.
 • Dömére már többször rászóltak, hogy ezt nem szabad. Döme ezt tudja, de Döme azt nem tudja, hogy hogyan csinálja nem-így.
 • Döme néha (gyakran) verekedésbe is kerül, az oka nagyon hasonló: az impulzusszerűen megjelenő erős érzései nem férnek el benne, ki kell jönniük hirtelen, erősen, agresszíven.
 • Döme okos és szeretni való kis srác, viszont kevés barátja van, egy- kettő, aki elbírja, és túl tud nézni Döme csúnya száján, sőt még alkalomadtán menőnek is tartja, hogy az ő barátja olyan dolgokat mer kimondani, amit nem szabad.
 • Az osztályban Döme megosztó: lesz, aki barátkozik vele, sőt egyenesen csodálja, és lesz, aki menekül előle.
 • Egy biztos, Döme vezéregyéniség, az ereje pedig egyesek számára vonzó, mások számára félelmetes.
 • A csúnya szája és a hirtelen kitörő agresszió miatt hiteles, őszinte, attól nem kell tartani, hogy a mi Döménk hazudik. Nem tud hazudni.
 • Úgy értelmezhetjük, hogy Dömének nincs szűrője, ami belül, érzelmi szinten történik, az történik odakint is, a viselkedésében.
 • Ha szakemberhez fordulna, több mint valószínű, hogy hiperaktív figyelemzavarral tudnák a mi Döménket diagnosztizálni.

Mit lehet csinálni?:

 • Az első és legfontosabb, amit csinálni érdemes, hogy megtanuljuk Dömétől függetleníteni a káromkodás tényét. Az, hogy csúnya a szája nem a jellemét írja le, hanem neki ez az egyik megküzdési stratégiája. Mondjuk úgy, hogy a káromkodás szavainak jelentései nem lényegesek, nem a szavak értelméért mondja, amit mond, hanem a belül felgyülemlett érzelmi feszültség miatt. Sose feledjük: Döme, mint minden gyerek a világon, szeretetre és elfogadásra vágyik. Mutassuk meg neki, hogy ő valóban arra érdemes, még akkor is, ha néha a nehezen szerethetőség jeleit mutatja.
 • Több apró módszer használhatunk tüneti kezelésre, hiszen a káromkodást azért is érdemes tünetileg kezelni, mert a társai számára bántóak ezek a szavak. Ezt fontos Dömének is tudnia: „Döme, az, hogy ilyen csúnyákat mondasz bántja a többieket.” Nem ez a mondat fog változtatni a viselkedésen, de ha Döme a diagnosztizált hiperaktív figyelemzavaros gyerek, akkor nem is biztos, hogy észreveszi, hogy csúnyát mond, tehát mindenképp vissza kell jelezni neki erről.
 • Legyünk folyamatos tükör neki a világról. Döme, mint fentebb is említettem nem a bántás szándékával bánt, sokkal inkább azért, mert nem tudja kezelni az érzelmeit. Így az, hogy mi folyamatosan feed- backelünk neki arról, hogy mit csinál, és az a külvilág számára milyen képet fest, melyek a következményei – igen fontos.
 • Van egy mérföldkő, amikor már el tudunk jutni arra a szintre, hogy ő saját magának be tudja azonosítani, hogy mikor fog káromkodik, és van előtte néhány (tized)másodperc, amikor csatornázható ez a káromkodás. Dühzsák, fa, bokor, pad, könyv – próbáljunk megnevezni egy olyan tárgyat, olyan kézmozdulatot, amivel a káromkodás irányát tárgyakra tudja irányítani. Lehet ez egy tölcsért formáló kéz, egy fa, bokor (ha nyári iskolában vagyunk és sok körülöttünk a fa, bokor), könyv, pad – igazából bármilyen olyan tárgy megteszi, aminek nincsenek érzelmei, Dömét pedig el tudja nyelni.
 • A határok pontos meghúzása, és az erről való tájékoztatás és ezek folyamatos szigorúan tartása kulcsfontosságú. Mi, tanítók, pedagógusok, programfelelősök leszünk azok, akiknél a fehér mindig fehér, nem szürke, nem megy át árnyalatokba. A szigorú határ segíti Döménket, hogy biztos pontot találjon a számára eléggé bizonytalan világban. Döme ezt nem fogja díjazni az elején, de érzelmileg és hosszú távon nem pusztán hálás lesz, hanem konkrétan változás fog
  tudni beállni a viselkedésében.
 • A humor itt nem fog működni, erre vigyázzunk. Vagyis a káromkodást ne vicceljük el, mert akkor arra fogunk ráerősíteni, hogy az egy vicces-vagány dolog, aminek tiltott gyümölcs íze van. Ne feledjük, a káromkodás, agresszió nem szürke zóna, hanem egy tiszta és szigorú nem.
 • Sikertelen próbálkozásokat nem büntetünk, sikereseket elismerjük. A sikertelenségről és a sikerről is mindig verbálisan vagy non-verbálisan (hüvelykujj fel-le) visszacsatolunk, mindig megmaradunk tükörnek Döme életében.
 • Szeretünk. Ez parancs. Dömét is szeretjük, még akkor is, ha ez nem mindig könnyű.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ