Bakator Tour – Avasújváros-hegyi pincetúra a környék jellegzetes borával

Szerző: Czinzel László • Fotók: Czinzel László • 2024. május 13.

Megosztom:

Bakator TOUR

Avasújváros-hegyi pincetúra a környék jellegzetes borával

Május 11-én vette kezdetét a Partiumi Falugazdász Hálózat és a Zazou Social Events & More hatrészes borpiknik-sorozata, amelyen Szatmár és Bihar megyei borvidékek ízletes nedűit népszerűsítik. Az első állomás Avasújváros és környéke volt, a „hegyen”, a hagyományos őszi hálaadó hegyi prédikáció közvetlen szomszédságában hoztak létre sátrakkal, nyugágyakkal, babzsák-fotelekkel felszerelt tábort, ahonnan a borok szerelmesei elindulhattak felfedezni a környéket.
A pince bor és hordók nélkül csak egy gödör, állt az egyik felkeresett pince bejárata fölött, de gödrök felé egyetlen résztvevő sem járt: Bak Róbert, Butka Sándor, Hajdú Mihály és Ludróczki Sándor pincéiben ugyanis remek borok pihennek, melyekből helyszínenként hármat-négyet meg is kóstolhattak az érdeklődők. Ráadásul úgy, hogy profi borszakértők – Katona Csaba, Szakács Imre és Orha Bianca hívta fel a résztvevők figyelmét a borokban érezhető ízek elegyére, az ital jellemzőire. Volt helyszín, ahol a borok mellé kikészített sajtok és felvágott mellé extra ital is járt: Butka Sándornál például mogyoró-pálinka és gin is szerepelt a kóstolható italok mellett.
Persze volt olyan helyszín, ahova némi küzdelem volt eljutni: a meredek domboldalon “másztak” fel a résztvevők, ott, ahol a gazdák a szőlőtőkéket nap mint nap gondozzák. A domb tetejéről viszont festői kilátás nyílt a környező dombokra. Helyenként erdőn keresztül, vadregényes részeken keresztül vezetett a kitűnő borok iránt érdeklődők útja, aki számára kiderülhetett: a környéken a sűrű fák között sétálni igazi stresszoldó, rekreáló tevékenység.
Az ízek mellett sok hasznos információ is várta a borok szerelmeseit, a gazdák és a borszakértők is nagy lelkesedéssel beszéltek a bakator szőlőfajtáról, annak történetéről, de az áldatlan állapotról is, mely szerint  bakator még mindig nincs borszőlőként elismerve. Pedig a környéken egyre több gazda szőlősében ott van a bakator, évente borfesztivált is szerveznek Avasújvárosban az újrafelfedezett fajta megünneplésére.
A borpince-látogatást követően az „alaptáborban” jó hangulat és természetesen jó borok várták a résztvevőket. Az eseményt a délelőtti órákban a helyi Bokréta Néptáncegyüttes produkciója köszöntötte, késő délután pedig a Phoenix SM zenekar örökzöld magyar és nemzetközi slágerekkel teremtett bulis hangulatot. A késő esti órákban Dj. Gabi zenélt, lehetőséget teremtve a bulizáshoz mindazoknak, akiket nem fárasztott ki teljesen az avasi dombok közötti bortúra.
Aki pedig kedvet kapott a szatmári borvidékek felfedezéséhez, az már most készülhet a következő bortúrára, melynek helyszíne Erdőd lesz, június 29-én. Az eseménnyel kapcsolatos részletekért érdemes figyelni a Partiumi Falugazdász, illetve a Zazou Social Event & More Facebook-oldalakat, amelyeken rendszeresen jelennek majd meg tudnivalók a következő rendezvényekről.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ