Az ünnep legyen a tiéd, kívül-belül

Szerző: Ketesdi Enikő •  Fotók: Pinterest • 2019. december 2.

Megosztom:

Az ünnep legyen a tiéd, kívül-belül

Legtöbbünk számára a karácsony az otthonunkban, a családdal eltöltött meghitt ünnepet jelenti. Ilyenkor megpróbálunk a lelkünkben ünnepet teremteni, öltöztessük hát díszbe otthonunkat is, hogy bensőséges környezetet varázsoljunk a család számára, ezáltal könnyebben tudjunk ráhangolódni a szeretet ünnepére.
Érdemes időben megtervezni, hogy milyen legyen idén a dekoráció, így egy gonddal kevesebb marad az év végi nagy rohanásra. Egy a szabály: a végeredmény harmonikus legyen. Íme, egy pár ötlet:

Hogyan válogassuk össze a színeket?

Ha az ünnepi nyugalmat meghitt téli tájban szeretnénk megélni, fehér enteriőr a megoldás. Ez az elegáns stílus minden lakásban jól mutat. Lehet kombinálni egy másik színnel, ajánlott a barna, a natúr színek, vagy az ezüst használata, de a fenyőágak csodás zöld színe is remek kiegészítője a fehér díszeknek.

Fokozhatjuk a látványt fehér csillámok használatával, amelyek felidézik a havas táj látványát.

A piros és fehér színek kombinációjával igazi mesebeli karácsonyt teremthetünk. A piros alapon a fehér klasszikus formák, figurák kellemes meleg hangulatot csempésznek otthonunkba.

Piros alapon a fehér hópihék semmiképp ne hiányozzanak.

Ölelő, meghitt családias hangulatot teremthetünk angyalkákkal, mézeskalács figurákkal, natúr színekkel, mint a krém, a bézs, a karamell vagy mogyoró színek.

Meghitt családias hangulat

Ha tradicionális karácsonyi hangulatot szeretnénk kialakítani, a bézs, a karamell, a barna, a narancs, a bordó és a zöld megteremti a nyugalmat és a békességet a szeretet ünnepére. A karácsony egyik legjellegzetesebb színe a sötét zöld.

Használjunk bátran örökzöldekből készült koszorúkat, azok mindig jól mutatnak.

A bátrabbak, akik szeretik az izgalmas tereket, extravagáns enteriőrt hozhatnak létre meghökkentő színek kombinációjával, mint a lila, mályva, ezüst, piros, narancs, ciklámen és pink. Ez a változat csak a kiváló szépérzékkel rendelkezőknek ajánlott, ugyanis itt nem sok szabály van: sok a szín, sokféle anyagot lehet használni, azonban könnyen áteshetünk a ló túloldalára.

Ezért vigyázzunk az arányokra, ha azonban jól használjuk a színeket, igazi vidám partihangulatot teremthetünk.

Aki szereti a fényűző luxust, a csillogást, bátran használjon arany színt, ugyanis az ünnepi hangulat garantált. Elég elhelyezni egy aranyszínű szalagot vagy díszt bármelyik helyiségben, és máris csillog a lakás. Azért itt is tartsuk be a jó ízlés határait. Az ezüst, acél, szürke és fehér színek használatával kifinomult eleganciát, ünnepélyes hangulatot érhetünk el.

Alapszín legyen a fehér, az ezüst és a fém csak kiegészítőkön jelenjen meg.

Milyen dekorelemeket használjunk?

Ha eldöntöttük, hogy milyen színeket használunk, jöhetnek a dekorelemek. Kezdhetjük a dekorálást az ajtódísszel. A bejárati ajtóra kerülhet karácsonyfadísz, lehetőleg nagyobb méretű és nem törékeny, vagy készíthetünk fenyőből, illetve ágakból koszorút, amelyet természetes alapanyagokkal, bogyókkal, levelekkel, szalagokkal díszítsünk. Így minden nap már hazaérkezéskor ünnepi hangulat fogad.
Az adventi koszorú alapeleme a szeretet ünnepének. Számtalan variációban elkészíthető, felhasználhatunk minden összegyűjtött termést, bogyókat, tobozt, szárított narancsot, fahéjat, így ünnepi illatban is részesülhetünk. A kisgyerekes családokban fontos kellék az adventi kalendárium, amely a várakozás minden napján egy kis ajándékkal kecsegteti a gyerekeket. Elég körülnézni a konyhában, kamrában, varródobozban, és máris számtalan alapanyag kerül elő. Az alkotásnak csak a fantázia szabhat határt.
Az ünnepi események központja a nappali, amelyet rengeteg apró részlettel ki lehet emelni a hétköznapokból. A fenyőgirlandok már magukban megteremtik az alaphangulatot. Tehetjük az ablakpárkányokra, kandallóra, többszintes lakásokban a lépcsőkorlátra, de ezekkel dekorálható az erkély korlátja is kültéren.
Kiváló hatása lesz, ha különféle bogyókkal díszítjük és lefújjuk műhóval. A tükrök kereteit se hagyjuk ki. Helyezzünk karácsonyi hangulatú kaspóba mikulásvirágot, állítsuk a lakás központi részébe. Függeszthetünk a függönykarnisra saját kezűleg elkészített, lógó díszeket, de készen is vehetünk, ha valaki nem szeret kreatívkodni.
Érdemes különös figyelmet fordítani az ünnepi asztalra, hiszen a családi közös étkezések központi szerepet kapnak ezen a szent ünnepen. Sok-sok kreatív ötlettel ünnepélyessé tehetjük a családi vacsorát. Az asztal közepére helyezhetünk fenyőágat, egy nagy tálba színes díszeket.
Mécsestartónak használhatunk talpas poharakat lefordítva, az öblös rész alá tehetünk virágot vagy díszeket, a talprészre helyezzük a mécseseket. Az összkép kellemes lesz, ha a mécses színe összhangban van a tányér színével. Öltöztessük elegáns huzatba a székeket, és törekedjünk az ebédlő egészének egységes megjelenésére.
A karácsonyi dekorációt egészítsük ki hangulatfényekkel. Tegyünk mécseseket karácsonyi mintával kidekorált befőttes üvegekbe, helyezzük el az asztalokra, fürdőkád szélére, éjjeli szekrényekre. Biztonságos, szép és megnyugtató egy hosszú nap után. Ha rendelkezünk kandallóval, érdemes esténként begyújtani, a tűz hangja és látványa pótolhatatlan.
Ne feledkezzünk meg a karácsonyi illatokról. Az ünnep jellegzetes illatai a fenyőág mellett a szegfűszeg, fahéj, mézeskalács. Ezeket az illatokat becserkészhetjük illatgyertyákkal, amelyek ma már széles skálában kaphatók, de ha egy narancs héját bevagdossuk és szurkálunk bele szegfűszeget, mennyei karácsonyi illat fog terjengeni otthonunkban.
Bármiből is készüljenek ezek a dekorációk, a saját munka meghozza gyümölcsét, így az ünnepre való készülődés kellemes élménnyé válhat.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ