Változatok egy témára — karácsonyfa: igazi, mű vagy valami teljesen más legyen?

Szerző: Ferencz Csilla •  Fotók: Ferencz Csilla, Claudia Ranja • 2019. december 16.

Megosztom:

Változatok egy témára — karácsonyfa: igazi, mű vagy valami teljesen más legyen?

Igen, igazad van. Tudom, hogy semmi sem pótolja a fenyőillatot, de biztos vagy benne, hogy érdemes kivágni egy fát azért a néhány napért? Bizony ez évente visszatérő vitatéma és dilemma lehet, hogy cserepes-, vágott- vagy műfenyő díszítse a lakást karácsonykor.
Az okok sora elég hosszú lehet: szeretnénk megkímélni a fenyőt a kivágástól, még akkor is ha karácsonyi fenyőnek termesztették, és környezettudatosan a műanyagot sem akarjuk halmozni, tehát a műfenyőt sem találjuk az igazinak. Ugyanakkor szeretnénk egyediek és formabontóak lenni, vagy csak egyszerűen pici a lakás és nem akarjuk átrendezni azért, hogy elférjen a fenyőfa.
Az alternativ karácsonyfa elkészitésének csak a fantázia szabhat határt.
Számomra az ötletet és ihletet egy kedves ismerősöm fája jelentette három évvel ezelőtt. November végén már össze is gyűjtöttük hozzá az ágakat a kert végében álló bodzabokorról. A „karácsonyfa” összeállítása legalább annyira izgalmas volt, mint egy igazi feldíszítése. Ugyanúgy előkészítettük a helyet, mint az igazinak, csak most nem a padlón, hanem a falon az óra helyén (ugyan kit érdekel karácsonykor az idő). Méretre vágtuk hozzá az ágakat és a zsinórt. Dekorkészítésből megmaradt hópasztával bekentük az ágakat és távolságot tartva köztük, sorba kötöttük őket, majd fölakasztottuk a helyére. Díszítésként fényfűzért és saját készítésű díszeket aggatunk rá.
Aki nem szeretne minden évben újat készíteni, az akár meg is tarthatja, de évente új alapanyagot, formát, díszítést is kitalálhatunk, így megmarad a kreatív munka öröme és az alkotás izgalma. Következő évben bútorlapra, csavarok segítségével zöld zsinórt csavargattunk fenyő alakúra, és azt díszítettük. Még több ötlet leshető el a képekről. Az adventi és karácsonyi időszak a legkedvezőbb, hogy kibontakoztathassuk kreatív énünket. Az ünnep varázsa akkor is jelen van, ha karácsonyfánk stilizált, és nem egy igazi fenyő.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ