Zöldek

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2022. augusztus 13.

Megosztom:

Zöldek

Ha valaki megkérdezné, hogy a krumpli után melyik zöldség hasznosítható legváltozatosabban a főzés során, habozás nélkül a tök&cukkinit választanám.
Nem túl karakteres íze miatt mindenféle fakszni nélkül támogatja a többi alapanyagot, légyen szó levesről, köretről vagy főételről. A nagy csoda (számomra még sok év múltán is az) a tökbéllevesben következik be, melyben olyan ízek szabadulnak ki a tökbél, tökmag, murok, hagyma, petrezselyem, zeller, krumpli, fokhagyma főzése során, hogy a végeredményt a gyanútlan fogyasztó bármikor húslevesként azonosítja. E leves felfedezőjét gasztronómiai aranyéremmel illetném, de mivel személyét homály fedi, hálás köszönetek árasszák el haló porában is! Ilyenkor nyáron gyakran főzöm, és egy jó ideje van egy olyan sejtésem, hogy még gyakrabban fog asztalra kerülni.
A cukor már eltűnt a boltokból, és ez csak az első lépés azon a hosszú úton, melyen az emberiség nagy része mezítláb fog végigbotorkálni, azon kevesek kedvéért, akik most is fegyvert osztogatnak egy szelet kenyér helyett. Ideje hát elővenni nagyanyáink háborús receptjeit és előkeresni belőlük a költségkímélőket. A cukkinira visszatérve pedig, kis hagymával, paprikával támogatva, igencsak finom, sós palacsinta is készíthető belőle. A tökfőzelék pedig szerintem a főzelékek királya.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ