Vietnámi tavasz

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla • 2023. április 22.

Megosztom:

Vietnámi tavasz

Vietnámról mindenkinek más és más juthat eszébe: elvesztett háború (avagy megnyert, nézőpont kérdése), kommunizmus, kaodaizmus, selyemfestészet,  csodálatos tájak, kedves emberek, rizsültetvény, párás forróság, stb. Nekem ma (mivel ugyebár érdeklődésem nagy gyakorisággal a gasztronómia fele irányul) a vietnámi tavaszi tekercs rakott fészket fejemben, az amúgy is ezerfele csapongó gondalatom zűrzavaros sokaságában. Nem is tudom, hogyan juthatott eszembe, mostanság tekercset maximum a múzeumban, vagy a szétszerelt mosógépben láthattam.
Persze ez nem akadályozhat meg abban, hogy szerény körülményeimhez képest, megalkothassam a gyergyói változatát. Elsősorban, mivel a rizspapír hiánycikk (vagyishogy van -a papírüzletben-, de azt rendeltetésszerűen nem töltelékek tárolására használják), helyetesítem fagyasztott tésztával. A tölteléket -melyben fellelhető a hagyma, fokhagyma, murok, darált hús, csípőspaprika, paradicsom- bazslikommal, sóval, borssal ízesítem, természetesen julienre vagdosásuk után. Mindnyájukat összedinsztelem egy kis olajon, majd belecsavargatom az addigra kiolvadt, téglalap alakúra vagdosott lapokba. A szokásostól eltérően, a kis tekercseket nem bő olajban, hanem sütőben sütöm, megszórván őket egy kis reszelt sajttal, és paradicsommal.
A kész termék mellé mindenféle mártogatósokat kínálhatunk, például, édes- savanyút, hogy mindez földrajzilag is stimmeljen. A megfőzött mártást (fokhagyma, paprika, murok, zeller, paradicsom, ananász, só, bors, cukor, ecet) botturmixxal pépesre igazítom. Finomabb, mint többi, üzleti, tartósítószerben bővelkedő társa, úgymint a ketchup, egyébként meg, mielőtt mindenféle adalékanyagok hiányában megromlana, amúgyis is elfogy.
Imígy, ha máshol nem is, a tányérunkon üdvözölhetünk egy falatka tavaszt!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ