Variációk egy témára (krumpli&csirke)

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla • 2023. május 20.

Megosztom:

Variációk egy témára (krumpli&csirke)

A múlt század közepén, a Stockholmhoz tartozó Djurgården szigetén műkődő Hasselbacken étteremben egy olyan fogást találtak ki, melyet akár a Gyergyói-medencében élő székely szakácsok is megalkothattak volna. Csak, gondolom, nem volt rá érkezésük. Az alapanyag ugyanis, miként a téma, itt a földön (-ben) hever szerteszét, a medence összes megművelt területén.
Ez pedig nem más, mint a pityókának is keresztelt krumpli. Persze, tudunk mi belőle sokféle eledelt alkotni, sőt, ha a szükség rávisz, a krumplival is krumplit enni, dehát a Hasselback burgonyát mégiscsak egy svéd szakács találta fel. Már a neve is mily elegáns, pedig igazából nem más, mint egy sült pityóka, s melléje akár még káposztalé is fogyasztható, a különbség csak annyi, hogy sütés előtt bevagdossák, és fűszeres olajjal kenegetik. Imígy szerez aztán a köretek szépségversenyén dobogós helyet.
Esetleg főétellé is alakulhat, ha a krumpliszeletek közé szalonnát, sajtot, sonkát, szalámit, vagy zöldségféléket  rejtünk. A fűszeres olaj alapízesítése pedig: fokhagyma, bors, só, de tehetünk még bele köménymagot, szerecsendiót, chilit, rozmaringot, petrezselymet. Adhatunk mellé kukoricapelyhes bundában sült csirkemellet, vagy egy csirke bármiben sütött bármelyik részét! Fenséges lesz, mindenképp!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ