ÚJÍTSD MEG A BŐRÖD! — A SZAUNÁZÁS CSODÁS HATÁSAI A BŐRRE

Szerző: Vinczefi László Éva • Fotók: Freepik, Unsplash • 2022. szeptember 20.

Megosztom:

ÚJÍTSD MEG A BŐRÖD! — A SZAUNÁZÁS CSODÁS HATÁSAI A BŐRRE

A szaunák több ezer éves múltra tekintenek vissza. A szauna története így hangzik: „A szaunák őseit a közép-amerikai indiánok, aztékok, majáhasználták először. Eredetileg mosakodásra, fürdésre építtették őket, de hamar felismerték, hogy gyógyításra is lehet alkalmazni. Innentől fogva pedig a törzsek papjai itt gyógyították a betegeket, sőt itt segítették világra az újszülötteket is.”
Miért jó a szauna a bőrnek? — V. László Éva Esztétikai és Bőrgyógyító Specialistával beszélgettünk, hogy felfedezzük a szaunázás és a bőr kapcsolatát. A szaunának a szervezetünkre nézve számos jótékony hatása van. Használata méregtelenít, hozzájárul egészségünk megőrzéséhez és nem utolsó sorban MEGFIATALÍTJA ÉS MEGÚJÍTJA A BŐRÜNKET.

A SZAUNA HATÁSAI:

MÉREGTELENÍTI A SZERVEZETET
A szauna az egyik legjobb módszer méregtelenítés szempontjából. Az izzadás által kinyílnak a pórusaink, ami elősegítheti a méreganyagok (más néven toxinokat) távozását a szervezetünkből és a bőrünkből.
ELTÁVOLÍTJA AZ ELHALT HÁMSEJTEKET ÉS MEGTISZTÍTJA A BŐRT
A szauna az egyik legjobb és legkíméletesebb módszer arra, hogy ősszel megszabadítsuk a bőrt az elszarusodott, elhalt hámrétegtől. Verejtékezés során a bőr leválik, zuhanyzáskor pedig ezektől megszabadul a bőrfelület. Ugyanakkor a pórusok kitisztítása vagy eltömődésének megszüntetésével minimalizáljuk a jövőbeni pattanásokat előfordulását is.
ÉLETTEL TELIBB BŐRT VARÁZSOL
A szaunában eltöltött idő hatására javul a bőrünk keringése, véredényeink kitágulnak. A véredények tágulása miatt friss és oxigénben gazdag vér kerül a bőr alatti szövetekbe, amitől a bőrünk rózsásabb és egészségesebb lesz.
NÖVELI A KOLLAGÉNTERMELÉST
A véráramlás és a keringés fokozása következtében a szauna fokozza szervezetünk természetes kollagéntermelését és stimulációját is. Ez segít megőrizni bőrünk rugalmasságát, így hosszabb ideig megőrizzük fiatalos kinézetünket.

MILYEN BŐRPROBLÉMA ESETÉN NEM AJÁNLOM A SZAUNÁZÁST?

A szaunák nem feltétlenül ideálisak az érzékeny bőrtípusúak számára — említi meg V. László Éva Esztétikai és Bőrgyógyító Specialista. Ennek az az oka, hogy az érzékeny bőrű emberek izzadsága magasabb sókoncentrációban van, és ez a bőr irritációhoz vezethet. A rosaceában szenvedő egyéneknél pedig a szaunázás vérbőség fokozó hatása miatt kerülendő. Az sem mindegy, hogy hogyan használjuk a szaunát. Van néhány szabály, amit érdemes betartani szaunázás során:
  • SZAUNÁZÁS ELŐTT MINDENKÉPP TISZTÍTSUK MEG A BŐRT! Zuhanyozzunk le meleg vízzel és utána töröljük szárazra a bőrt. A meleg víz nemcsak tisztítja a bőrt, hanem jobban megnyitja a pórusokat, így azok a szaunázás során még jobban megtisztulnak. Ha az arcunkon smink van, akkor azt is tisztítsuk le és enyhén töröljük meg.
  • EGY-KÉT ÓRÁVAL A SZAUNA ELŐTT MÁR NE EGYÉL NEHÉZ ÉTELT! Szaunázás előtt csak könnyű étel ajánlott.
  • NE FOGYASSZ ALKOHOLT SZAUNÁZÁS ELŐTT, KÖZBEN ÉS UTÁNA SEM! Az alkohol ugyanis elvonja a nedvességet a szervezetedből, ahogyan a szauna is ezt teszi.
  • NE ROHANVA SZAUNÁZZUNK! Adjunk időt magunknak a szaunázásra, hiszen egy kapkodós szaunázás során nem lehet teljesen ellazulni.
  • TARTSUK BE A SZAUNÁZÁSI IDŐT! Egy menet áll 15 perc szaunázásból, ez a felhevülési szakasz, és 15 perc pihenésből (ami a lehűlési szakasz). A szaunából kijövet nem szabad azonnal a medencébe menni! Először szabad levegőn le kell hűlnie a testünknek, aztán a lábakkal kezdve, majd a karok és legvégül a test egészét mosva le kell zuhanyozni. Ezt háromszor ismételhetjük.
  • PÓTOLJUK A FOLYADÉKOT! Izzadás következtében rengeteg sót és ásványi anyagot veszít a szervezeted, amit mihamarabb pótolni kell.
Összefoglalva a szaunázás nemcsak a szervezetünknek, hanem a bőrüknek is kimondottan jót tesz. Rendszeres használatával bőrünk sokkal egészségesebb, tisztább, puhább és teltebb lesz. Szaunázásra fel!
V. László Éva Esztétikai és Bőrgyógyító Specialista

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ