Som — az elfeledett csodabogyó

Szerző: Juhász Zita • Fotók: Juhász Zita • 2022. október 20.

Megosztom:

Som — az elfeledett csodabogyó

Mert a napsugarak már nem ragyogják be mindennapjainkat és a nyár elmúlt, attól még nem kell lemondanunk a vitaminokban gazdag, finom gyümölcsökről sem. Egyik ilyen elfeledett bogyós gyümölcsünk a som, mely rendkívül gazdag C-vitamin-forrás. Sokan nem is sejtik, de ez az apró gyümölcs rendkívül fontos szerepet tölt be az emberi táplálkozásban hosszú idő óta.
Cserjéje kedveli hazánk időjárási viszonyait, 2,5–4 m magas bokros növény, melynek levelei élénk színűek, bogyója ősz elejére érik be, melynek fanyar íze édessé, ízletessé válik. Az érett bogyók lehullanak. Ezek azok, melyek teljesen érettek, túlérettek és megfelelőek a fogyasztásra, feldolgozásra. Kiváló lekvárt lehet készíteni a gyümölcsből, hiszen a megérett szemeket felszedve, megtisztítva s nyersen átpasszírozva készül, ezáltal megőrzi vitaminjait, majd üvegbe zárva egész évben kínálja azokat nekünk. Érdekessége, hogy nem csak gyümölcseivel örvendeztet meg minket, hanem tavasszal, március tájékán virágaival is. Kicsiny sárga virágai sok pollent és nektárt tartalmaznak melyek az első mézelő növények egyikévé teszik.
Hajdanán vidékünkön előszeretettel ültették a kertekbe, hiszen virága a méhek számára volt kedvező, gyümölcsei egészségesek voltak fogyasztói számára s a kamrában is jól elraktározhatóak voltak akár aszalva, akár lekvárként, mely tökéletes süteményekhez is.

Bár lassan egyre kevesebben ismerik és egyre inkább tűnik el kertjeinkből, mégis ajánljuk, hogy figyeljenek fel rá a piacokon, hiszen íze és vitaminjai miatt is érdemes fogyasztania a család minden tagjának.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ