Profiterol

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2021. április 17.

Megosztom:

Profiterol

Az olasz édességek három dobogós helyezettje a tiramisu, a panna cotta és a profiterol (szerintem). Ez utóbbi az égetett tészták családjának Olaszországba szakadt tagja.
Franciaországban él a croque-en-bouche, a Paris-Brest, a choux au craquelin és az éclair fánk, Magyarországon pedig a képviselőfánk. Bel- és kültartalomban különböznek, mint minden rendes család tagjai. Általában kerekdedek, vanília- vagy cukrászkrémmel (2 dl tej, 1,5 dl tejszín, 1 egész rúd vanília, 4 tojás, 3 dkg kristálycukor, 2 dkg kukoricakeményítő), tejszínhabbal töltöttek, a Paris-Brest azonban koszorú alakra tett szert és vaj&mogyorókrémmel dúsított cukrászkrémmel, a choux au craquelin túrómousse-szal, az éclair pedig hosszúkás alakú és csokikrémmel töltött, végül a croque-en-bouche-t karamellbe mártva egymásra rakosgatva, piramisformában találjuk.

A profiterolt is sárgakrémmel töltik (manapság már akár különböző ízesítésű cukrászkrémekkel), és a tetejére csokoládémáz kerül.

Szükségeltetik hozzá egy jó égetett tészta recept (4 tojás, 15 dkg finomliszt, 1,5 dl hideg víz, 1,5 dl hideg tej, 10 dkg vaj). A tűzhelyen kikevert tészta a sütőben nyeri el végső formáját, mely kívül ropogóssá, belül üregessé puffad, ily módon készülvén elő a krémek bekebelezésére. Nem egy gyomorkímélő édesség, de sátoros ünnepeken megreszkírozhatjuk fogyasztását.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ