Pettyes

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2022. augusztus 27.

Megosztom:

Pettyes

Egyre közelednek a ködös, harmatos, didergős őszi napok, amelyeket bizonyára megalapozott okkal helyezett a Jóisten kis földi létünkbe, de valahogy soha nem bírtam megszokni és megszeretni őket. Így vannak ezzel a birkák is, nemsokára téli lakukba térnek, ezzel szakítván meg a jó nyári juhsajtos, túrós, ordás eledelek készítésének sorát.
Használjuk hát ki még ezt a kis időt, kerüljön minél többször asztalunkra, már csak azért is, mert sokkal egészségesebbek, mint a tehéntejből készült rokonaik. Példának okáért készítsünk ordás süteményt! A kavart tésztákat a cukrászat óvodájában tanítják, könnyű elkészíteni, nehéz elrontani, ezért bárki bátran bármikor megkavarhatja. E sütemény eredetileg tehéntúróval készül, de egy szép napon, hiányzás okán, átvette szerepét az orda. A végeredmény egy csokis, érdekesen pikáns, megunhatatlan (a mérlegen a kilókat fölfele pörgető) édesség.
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg cukor, 2,5 dl tej, 5 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 1 db tojás, 1 tk citromlé; 50 dkg orda, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés: a vajat megpuhítjuk, beletesszük a cukrot, a tojást, a sütőport és a citromlét. Mixerrel jól kikeverjük, hozzáadjuk a kakaót, a lisztet és a tejet (apránként adagolva), újfent kavarunk, majd a keletkezett elegyet egy tepsibe töltjük. Az ordát, a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot homogenizáljuk. Kanállal adagolva a kakaós masszára potyogtatjuk. Sütőbe toljuk, 160°C-on, körülbelül 30 perc alatt megsütjük. Langyosan már jól szeletelhető, és akkor a legfinomabb.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ