Őszi kocsonya

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla • 2023. szeptember 16.

Megosztom:

Őszi kocsonya

Jó, ha az ember, élete folyamán, választási lehetőségekhez jut. Nemkülönben az is jó, ha a döntései helyesek! Nos, mihelyt befejezem az almaszedést, megint döntéshelyzetbe kerülök. Csodálatos almatermésem hasznossá tételére ugyanis két variáns közül választhatok. Elsőként, akár a modellekedés rögös útjára is terelgethetném őket, ugyanis biológiaórán felléphetnének ökoszisztéma-modellként, az ökológiai- redszer és környezete bemutatásaként.
Környezetként maga az alma szerepelne, míg benne, a rendszer alkotóelemeiként (a békés együttélés jegyében, örök barátságban): a nyű, a hangya és a csiga. Igen, igen! Bármily hihetetlen, ennyi albérlő lakozik minden egyes gyümölcsben. Ezennel kijelenthetem: almáim beleillenek a biogyümölcs fogalmába. Nem túlságosan hosszantartó gondolkodás után, persze, mégiscsak a fazékban végezték. Hámozás, majd darabolás után kerültek ide, cukor, piciny citromlé, és fahéj ízesítéssel. A nagy hőmérsékletváltozás eléggé megzavarta őket, féltek és remegtek, ezért egyértelműen, kocsonyává váltak. A megfelelő állag elérésében  nagy segítségemre volt a botturmix is, kedvenc konyhai segédem.

Egyelőre üvegekbe kerültek, de onnan előbb-utóbb újra fölbukkannak, akár egy vajaskenyérhez társulni, akár egy süteményhez.

 

Nagyon finom tölteléke lehet például egy pitének is. Aztán, de csakis az élvezetek fokozása érdekében, a sütemény tetejét megszórhatjuk dióval. Sütés előtt!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ