Olajos káposzta

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2019. október 3.

Olajos káposzta

Ma talán kanyarodjunk még vissza egy eledel erejéig az örmény konyha berkeibe, ugyanis az alábbi recept igencsak felkeltette a figyelmem: „A töltött káposztához hasonlóan készül, azzal a különbséggel, hogy hús helyett szárított hiripgombát, zsír helyett pedig lenolajat használunk hozzá. Nagypénteken esszük” — olvashatjuk az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület egyik kiadványában.
Nagypéntek ugyan nincs, meg mégis honnan annyi lenolaj? Meg honnan annyi hiripgomba (a csontszáraz ősz után)? Lenolajat maximum a lentáblából elcsórt egyedek kisajtolásából nyerhetnék, de mivel ez nem túlzottan vonzó, maradtam a jó öreg napraforgóolaj mellett. A maradék fagyasztott hiripgombámat pedig feláldoztam az olajos káposzta oltárán (tudván hogy a szorgos kezek és lábak nyomán szerzett kilónyi szárított a pincében pihen).
Ledaráltam, majd készítettem belőle egy pörköltfélét:
gomba,
hagyma,
paprika,
paradicsom,
fokhagyma alkotóelemekkel,
a böjtös címtől eltekintve meg tettem bele füstölt szalonnát is.
Összevegyítettem rizzsel, és a továbbiakban pont úgy jártam el, mint a töltött káposzta készítésénél, masszámat belecsavargatván káposztalevelekbe. Végül, természetesen magasabb hőkezelésnek is alávetettem. Nagyon finom volt, mihelyt vegetáriánus üzemmódba váltok, rendszeresen fogom készíteni.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ