Narancsszín

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2022. április 9.

Megosztom:

Narancsszín

A szemem mindhiába vágyik színekre, az ablakon kitekintve folyamatosan egy szürkés massza tárul elém. A könyvem is fekete-fehér, de mivel Indiában járok benne, az asztalomra varázsolok egy tenyérnyi /tányérnyi napperzselte tájat. Az érzés, látvány és hatás garantált, a vörös lencse, murok, kurkuma és Cayenne-bors napsugár színeiben pompázó elegye garantáltan végigperzseli torkunkat is. Ráadásul pompásan beleillik a böjt utolsó 50 méterébe is, hacsak rafináltan meg nem szórjuk pirított szalonnakockákkal. Táplálékunk legérdekfeszítőbb összetevője a Cayenne-bors, ami ugyebár igazából egy félrefordított – pepper – csípőspaprika darálmánya, mely a Franciaország dél-amerikai megyéjében fekvő Cayenne városának lankáin terem.
Hozzávalók: 1 karalábé, 1 vöröshagyma, 1 közepes murok, 15 dkg vörös lencse, 2 dl kókusztej, 1 kávéskanál kurkuma, 1 kávéskanál Cayenne-bors, 4-6 szem kardamommag, só, kókuszzsír.
A hagymát, a karalábét és a murkot kockákra vágjuk. Kevés kókuszzsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fűszereket, 1 percig pirítjuk, majd beleszórjuk a karalábét és a murkot is. Néhány percig sütjük, ezután felöntjük vízzel, sózzuk, forrástól számított 10 percig főzzük, ezt követően hozzáadjuk az alaposan leöblített lencsét és a kókusztejet. További 10–15 percig főzzük, amíg a zöldségféle és a lencse meg nem puhul. A leves 1/4-ét kiszedjük, botmixerrel krémesítjük, majd az egészet újra összekeverjük és összemelegítjük.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ