Milyen kollagént válasszunk, ha fiatalodni akarunk?

Szerző: Vinczefi László Éva • Fotók: Freepik • 2023. április. 3

Megosztom:

Milyen kollagént válasszunk, ha fiatalodni akarunk?

Manapság a legújabb trend a bőr fiatalságának megőrzésére a kollagénpor fogyasztása. Egyre több kollagénpor kerül ki a piacra és hirdeti, hogy használata tökéletes kulcs a szép bőrhöz és fiatalos kinézethez. A piacon lévő kollagénporokat nem kis összegekért árulják, ezért fontosnak tartom azt, hogy ha választunk, akkor az megfelelő legyen. Ehhez szeretnék némi segítséget nyújtani neked.

MI A KOLLAGÉN?

A kollagén egy természetes fehérje, amely aminosavak fonalakba és rostokba szerveződött láncolatát jelenti. Testünk fehérjetartalmának 30%-a kollagénből áll, amely összetartja a testünket. Az emberi test természetes módon hozza létre ezt a strukturális fehérjét, amelynek 3 típusát különböztetjük meg. Az I. típusú kollagén főleg a bőrben, csontokban, inakban és a szalagokban található meg. Ez felel a bőr elasztikusságáért és a sebgyógyulásért.
A II. típusú kollagén az ízületekben és a porcokban található meg és a porcok kenéséért felelős. A III. típusú kollagén a bőr, az erek és a belső szervek kötőanyaga, mely más néven rácsrost.
A stressz, a dohányzás, a rossz táplálkozás, a kialvatlanság és túl sok káros UV- sugárzás, valamint a természetes öregedés miatt a szervezet azonban egyre kevesebb kollagént termel. A nők 50 éves korukra gyakorlatilag elvesztik bőrük kollagéntartalmának majdnem a felét. Ilyenkor a bőr elveszíti a rugalmasságát, vízhiányossá válik és megjelennek a ráncok is.

MILYEN TÍPUSÚ KOLLAGÉNT ÉRDEMES VÁLASZTANI, HA FIATALODNI AKARUNK?

1. HIDROLIZÁLT VÁLTOZATOT KERESS

Porban való fogyasztáshoz a hidrolizált kollagén a legajánlottabb. A hidrolizált kollagén egyszerűen azt jelenti, hogy az aminosavláncokat kisebb egységekre bontják, mivel azok így könnyebben lebonthatóak lesznek a szervezet számára és könnyebben felszívódnak a bélfalon keresztül. A hidrolizált kollagén további kényelmes előnye, hogy a port mind forró, mind hideg folyadékokban lehet oldani, mert nem károsodik.

2. HAL KOLLAGÉNT VÁLASSZ

A hal kollagén, más néven tengeri kollagén, lényegében az állatokból származó kollagén szuperhőse. Tanulmányok bizonyították, hogy a halakban található glicinben és prolinban gazdag kollagén a leginkább öregedésgátló hatással rendelkezik. Fogyasztása valóban csökkenti a ráncokat, csökkenti a narancsbőr megjelenését, javítja a bőr hidratáltságát, fokozza a bőr rugalmasságát és feszességét.

3. OLYAT FORMULÁT VÁLASSZ, AMI C-VITAMINNAL VAN TÁRSÍTVA

A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagéntermelésben részt vevő két enzim, a lizil- és prolilhidroxiláz működéséhez. Ha a C-vitamin hiányzik a testből, akkor az visszatartja a szervezetet abban, hogy megfelelően felszívódjon a bevitt kollagén. Ezért is érdemes olyat választani, ami társítva van C-vitaminnal.

4. MINÉL KEVESEBB ADALÉKANYAGOT TARTALMAZZON A TERMÉK

Figyelj arra, hogy a termék minél kevesebb állományjavítót, színezéket, tartósítót és cukrot tartalmazzon.
Összegzés:
A bevitt kollagén, ha megfelelően beépül a szervezetben, akkor képes fiatalítani a bőrt. Ha kollagénpor fogyasztása mellett döntesz, akkor mindenképp ved figyelembe a fent leírtakat és eszerint válassz kollagénport. Azonban fontosnak tartom, hogy elsősorban táplálkozás formájába próbáljuk bevinni a kollagént, pl. csontleves, húsleves, halak, a zselatin, a kocsonya és a tojás. A növényi táplálékok közül is vannak olyanok, amelyek fokozzák a szervezet kollagéntermelését, ilyenek az aloe vera, a spirulina és a matcha. Ezek mellett érdemes még pótolni a kollagént por formájában is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ