Mézeskalács

Szerző: Juhász Zita • Fotók: Freepik • 2022. december 20.

Megosztom:

Mézeskalács

A karácsony, bár leginkább a befelé figyelésről, a családról és a nyugalomról kell hogy szóljon, egy kicsit mégis ki kell tekintenünk és engedni, hogy a külső hangulatok is magukkal ragadjanak minket és ünnepet csempésszenek a mindennapokba.
Mi lehetne egyszerűbb és hangulatosabb ilyenkor, mint egy kis esti mézeskalács sütés a családdal vagy barátokkal. Ha kisgyermekeid vannak, akkor remek alkalom lehet ez arra is, hogy ünnepváró hagyományt teremts ezáltal, ha pedig nagyok a gyerekek, akkor pedig egy bensőséges beszélgetés kerete is lehet egy ilyen közös sütögetés. A formák kivágása, esetleg a díszítés is igazi csapat összerázóként működhet barátok, kollégák között is, nem beszélve arról, hogy bár frissen milyen sok elfogyhat, de ajándékként is aranyos lehet meglepni valakit ezzel a finomsággal az ünnep előtt. A recept egyszerű, nem igényel különlegesebb jártasságot a konyhában és a boltok polcairól is beszerezhetőek a fűszerkeverékek, így megkönnyíti a dolgunkat az ízesítés terén.
Íme egy receptötlet:
▪ 300 g liszt
▪ 100 g porcukor
▪ 1 tk szódabikarbóna
▪ 100 g vaj, lehetőség szerint nem margarin
▪ 3 ek méz
▪ 1 db tojás
▪ 1–2 tk mézeskalács fűszer (ízlés szerint)
A száraz összetevőket összekeverjük, a vajat a mézzel melegíteni kezdjük, amíg egynemű nem lesz. Ehhez keverjük a tojást, majd összeadjuk a két elegyet és gyorsan egybegyúrjuk. Nem kell pihentetni, egyből dolgozhatunk vele, de ha előtte lehűtjük kicsit, könnyebben kezelhető lesz. Sütőpapíron, kb. 175 fokon, kb. 8 percig süssük :).

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ