Medvegomba 2

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2021. július 17.

Megosztom:

Medvegomba

Amióta csupa kíváncsiságból – székkeresés közben – rápillantottam egy kávégép reklámjára, egy bizonyos közösségi oldalon folyamatosan professzionális koffeingyártó masinákat csodálhatok, ha akarom, ha nem. Ezúton jelezném, hogy nem áll szándékomban egyet sem venni, egy jó baltát ellenben elég gyakran tudnék használni! Az oldal kezelői már azt is tudják, hogy szeretek főzni, ezért ételrecepteket is megosztanak velem, aminek néha még hasznát is veszem. Az alant szereplő medvegombás leves is ott jött velem szembe, aztán röpke időn belül meg már a tányéromban illatozott.
Pulykaleves hirippel: „Ez egy átlátszó, édeskés leves, melyet nem savanyítasz, nem teszel bele zsiradékot és tejfölt. Addig csináld, míg nő a hirip! Télen készítheted szárított hirippel, böjtben pirított hagymával, de ezek már másféle levesek. Szükségeltetik 7–8 fiatal, büszke (aki leszedte, az pláne), megpucolt és vékony szeletekre szelt hirip.

Válogatsz egynéhány pulykadarabot, mellét, szárnyát, nyakát, mert jók a levesben. Zúzát és szívet is tehetsz bele.

Megtakarítasz és megmosol egy hagymát, 3 murkot, 2 petrezselyemgyökeret, 2 paszternákot, 1 zellert, 1 paradicsomot. Hideg, sós vízben főni teszed a húst, gyakran szedegetve a habját. Hozzáteszed a zöldségeket, szemesborsot és egy zeller- és lestyánköteget. Kis lángon, pöfögve (ne Te!) főzd! Szűrd le, lobbaszd meg benne a gombát, tedd hozzá a felszeletelt húst és zöldséget. Tetejét apróra vágott lestyánnal, vagy egyéb, kedvenc fűszernövényeddel szórd meg. Próbáld ki Te is, meglásd, finom a leves! Áldjon és szeressen a Fennvaló!”
Ahhoz képest, hogy archaikus román nyelven íródott, remélem sikerült teljes egészében reprodukálnom, és átadnom e népi tudásban rejlő illatos, friss ízeket.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ