Kultúrsokk, avagy művészvilág pandémia előtt, alatt és után

Szerző: Kovács Réka  • Fotók: Freepik  • 2021. június 14.

Megosztom:

Kultúrsokk, avagy művészvilág pandémia előtt, alatt és után

Virtuális műhely szakértőkkel beszélgetés-sorozatunk 5. kiadása

Székely Csaba drámaíró márciusban megosztott a közösségi médiában pár vitaindító gondolatot, ami a művészek problémáit illeti az elhúzódó járványügyi helyzetben. Ugyanezen gondolatok motoszkálnak egy ideje a matusinka csapat tagjainak fejében is. Beszéltünk az oktatásról, boncoltuk a civil szervezetek lehetőségeit, és most sort kerítünk a kultúrára is.
Meghívtuk Csabát és pár aktív, az erdélyi kulturális életet behatóan ismerő művészt, alkotót, hogy beszélgessenek Varga Anikó színikritikus, A Játéktér folyóirat főszerkesztője, színházi kurátor, az esemény moderátorával arról, hogyan élték meg az elmúlt közel másfél évet a művészeti társulatok, alkotók? Ha volt egyáltalán valami jó az elmúlt egy évben, akkor mi az, és meg lehet-e tartani a pandémia utáni időkre? Hogyan alakult, váltott a kulturális élet az onlinera? Milyen lehet a jövő? Milyen lenyomatot képezhet egy ilyen időszak a kulturális életben? Mennyire inspiráló vagy éppen gátló periódus? Megannyi kérdés, amire nincs konkrét válasz, de úgy gondoljuk érdemes róluk beszélgetni, közösen gondolkodni, ez viheti előrébb társadalmunkat és mindannyiunk közös ügyét, a kultúrát.
Tulajdonképpen pandémia előtt is nehéz volt a művészek élete, legalábbis ami az anyagi forrásokat illeti. Felmerül a kérdés, hogy a kultúra lehet-e közmű, ahol az állam bevállalja azt, hogy közügy, így támogatva az alkotási folyamatokat? Mit lehet tenni, hogy csupán anyagi megfontolásokból ne hagyják abba a művészek pályafutásukat? És mi lenne segítség számukra most? Lehetséges lenne egy összművészeti összefogás ezekben az időkben? Elképzelhető-e olyan szolidaritás az alkotók között, hogy a jobb helyzetben lévők támogassák, felkarolják a rosszabb helyzetben lévőket? Át lehet-e vészelni ezeket az időket egymásba kapaszkodva, vagy mindenki magára van utalva? Ha lehetséges az összefogás, akkor azt hogyan lehet megszervezni?

Akik a témát körüljárják:

Székely Csaba drámaíró

Bartha József díszlettervező, képzőművész, egyetemi tanár

Bessenyei Gedő István művészeti igazgató, dramaturg

Gálfalvi Ágnes a Lector kiadó vezetője

Bordás Attila rendező, koreogràfus, előadó, fesztivál igazgató

A beszélgetés premierjére 2021. június 22-én 18:00 órától kerül sor a matusinka youtube csatornáján.

Tarts velünk te is, gondolkodjunk együtt!

Az igencsak inspirálónak ígérkező beszélgetésünk Facebook eseményéhez itt csatlakozhatsz, valamint a virtuális műhely premierjének linkjét itt találod meg.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ