Bakator TOUR

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Promocraft, Kassay Costan Bernadett • 2024. április 25.

Megosztom:

Bakator TOUR

A 2024-es piknikszezon hat különleges Picnic in the Vineyard eseményt és felejthetetlen élményeket ígér, ahol a partiumi régió gazdag gasztronómiai örökségét párosítjuk a vidék lenyűgöző szépségével. A tavalyi évhez hasonlóan az idei eseménysorozatot is Avasújváros-hegyen a Bakator Tour-ral indítjuk, május 11-én 11:00 órától. A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület, a ZAZOU Social Events & More, Avasújváros Polgármesteri Hivatala, valamint az avasújvárosi Négy Kőmalom Kulturális Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő Bakator Tour rendezvény egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy kapcsolatba lépjünk a tavaszi pompájában virágzó természettel, megismerjük a helyi autentikus gazdákat, történetüket, és azokat az ízeket, amelyek meghatározzák e különleges, az Avas lábánál fekvő idilli helyszínt.
Avasújváros földjei a Tálna vize mellett igen termékenyek, rétjei, forrásvizei jók, rengeteg erdeje tölgy-, bükk-, muzsdajfákból áll, szőlője jó bort terem, de keveset. A községközpont határában bentonit, perlit és kaolin tartalmú agyag található. Emellett említésre méltóak az ásványvíz forrásai, melyeket borkutaknak is neveznek. A község megélhetését elsősorban a mezőgazdaság biztosítja, melynek ágai közül jelentős gyümölcstermesztése, elsősorban az alma-, szilva- és szőlőtermesztés emelkedik ki. Túránk helyszínén több mint 300 kisebb borpince található, ahol kisebb kézműves jelleggel zajlik borkészítés. Ezek a pincék 50–100 éves fiatal pincének minősülnek és legfőbb megművelt szőlőfajta a bakator. Egy régi magyar szőlőfajta ez, mely nem mindenhol terem meg. Aromás asztali szőlő, borszőlő. Bora lassan érik, de optimális időjárású években legendás borokat adhat. Ritkán aszúbort is sikerült készítsenek belőle, amely minőségében a tokaji aszú után következett. Ma már a ritkább megtermő szőlőfajták közé tartozik.
Az idei Bakator Tour eseményen a helyi kulturális műsorok és népi tevékenységek mellett 4 pince várja majd látogatóit: Bak Róbert, Hajdu Mihály, Ludróczki Sándor és Butka Sándor, hogy megkóstolják kézműves boraikat és a finomabbnál finomabb falatkákat, melyek helyben várják a látogatókat. Mint az eddigi piknikeken, most is egy-egy karkötőt fogunk az érkezéskor adni, ami feljogosít arra, hogy végig pohárral kóstoljunk és falatozzunk, majd a hegy egy különleges helyszínén kialakított közösségi ponton programokkal, ételekkel és jó hangulattal készülünk az ideérkezők számára.
Jegyek és bérletek az alábbi oldalon már elővételben elérhetőek: zazouevents.com. További részletekért, részletes programért, utaztatással kapcsolatos és egyéb folyamatosan frissülő információkért kövesse be a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület és a ZAZOU Social Events & More FB-oldalait, valamint a Bakator Tour 2024 FB-eseményt.
Utazz velünk a helyi ízek és borok világában, fedezzük fel együtt e vidék páratlan szépségét és a borpiknikek varázsát!
A Picnic in the Vineyard koncepciójáról:
A Picnic in the Vineyard eseménysorozat célja a a romániai borkultúra, valamint a tudatos és minőségi borfogyasztás népszerűsítése, az erdélyi gazdák tudásának, kétkezi munkájának és a helyi ízeknek a megismertetése, az épített és szellemi kulturális örökség, illetve a szőlősök turisztikai körforgásba emelése. A matusinka magazin születésnapi rendezvényeként indult 2020-ban, melyet Szilágy és Maros megyében szerveztünk meg, majd új, társult utakon, főként Szatmár megyében, összesen 7 alkalommal. A Picnic in the Vineyard eseményt töretlen népszerűség övezi, amelyre évről évre több és több érdeklődő érkezik kóstolni, felfedezni és átélni a borpiknikek varázsát.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ