Kókusz

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla • 2023. május 13.

Megosztom:

Kókusz

Mivel szervezetem mostanában újfent fokozott savtermeléssel „örvendeztet” meg, nekifogtam visszaállítani benne az optimális pH vegyhatást. Tudván, hogy az elsavasodás az egészségügyi problémák melegágya, rögvest lúgosítási akcióba lendültem. Persze, annyira azért még nem rettentem meg, hogy egyenesen lúgot igyak! Csupán körbenéztem, mely ételek széles ívben való kerülése, és melyeknek fogyasztása ajánlott. Cukor, és mindenféle édesség tiltólistás! Sajna. Bármily furcsán is hangzik, jöhet helyette a citrom, lime, grapefruit, kovászos káposzta és uborka!
Kutatásaim közepette találkoztam egy olyan írással, mely szerint, ha semmiképp nem tudok lemondani a kávéról, fogyasszam mézzel, fahéjjal és kókuszvajjal. Nosza, lelkesedésem turbófokra kapcsolása, és számtalan üzletpolc hosszas sasszem(üveg)gel való vizslatása nyomán egy kiló kókuszvaj boldog tulajdonosaként tértem haza (noha a dobozon kókuszzsírt írt, megnyugtattak, hogy az ugyanaz!?). Buzgalmam aztán nagymértékben lohadt, mikor némi hűlési folyamatok során, kávém tetején piszkosszürke, fagyott zsírfoltok kezdtek úszkálni (mivelhogy jó szokásom szerint azt egész délelőtt kortyolgatom). Egyúttal itt ragadnám meg az alkalmat, melynek során teljes részvétemről biztosítsam tibeti felebarátaimat, kiknek ráadásul néha még avas is a teájukba kanalazott jakvaj! Visszatérve a kókuszzsírhoz, kukába persze nem került, csak süteménybe. Természetesen kókuszosba.
Tésztája tartalmaz két tojást, egy csésze cukrot, lisztet, kókuszzsírt, némi kókuszreszeléket, sütőport, és csipetnyi sót. Erre kerül a puddingos réteg, éspedig tejszín ízű, benne kókuszreszelék és kókuszzsír. Tetejére tejbegrízes krém, kakaóval és szintén kókusszal (zsír és reszelék). A legeslegtetejére pedig reszelt csokoládé és kókuszreszelék.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ