Kínai sült rizs

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2022. május 28.

Megosztom:

Kínai sült rizs

Mint azt a hozzám közelállók tudják, fél éve kis híján beszippantott egy fekete lyuk, és noha kievickéltem belőle, majdnem teljesen eltűntem a Korea (természetesen dél, azért mazochistává még nem váltam, bármennyire tűröm a fájdalmat)–Kína–Japán rejtélyes, Bermudához hasonló háromszögében.
Bár testileg Gyergyószentmiklós felelőtlenül elhanyagolt utcáin nyeldesem a port (hiába, szárazság van), szellemileg teljesen máshol járok. Ennek van, aki örül, van, aki nem, de mivel főzés, takarítás vagy bármely munka során elég nehezen jut el bárki hangja a fülemhez, nem mindig tudhatom, mi a véleményük. Hm, hm… Csak én szeretem ellensúlyozni a fizikai, de néha még a szellemi tevékenységeim is maximum hangerős Kpoppal (ha valaki nem tud saját magán nevetni, másokon ne merészeljen!)? Persze, a kellemes csend sem elhanyagolható, de igazán jól zenével körbeölelve érzem magam. Legyen az bármely fajta.
Szóval, tojásos sült rizst készítek, Taemint hallgatok, így töltvén meg fejem ázsiai ízekkel és hangokkal. Előnye, hogy túl sok hely nem marad a nyugati világon rágódni. E viselkedés kicsit struccszerű, de ha jólesik, miért ne tegye azt az ember, ami boldoggá teszi? Úgyis kevés jut ez érzésből 2022 mezei földet taposóinak.
Az alábbi recept egyébként Magyar Elek 1932-ben megjelent Szakácskönyvében lelhető fel. Olvasása közben rögvest keleti illatok úsztak az orromba (igen, igen, olvasás közben érzek illatokat, sőt, hangokat is hallok!): „egy lábosban 20–25 deka rizst párolunk, egy másikban pedig 10–15 deka apróra vágott, friss gombát (szárítottból sokkal kevesebb is elég). Mikor a gomba leve elfőtt, összekeverjük a rizzsel. Kerek tálra tálalva, 3–4 tojásból készített rántottával körítjük és ecetes vagy vizes uborkát adunk melléje. Hústalan ebédre kiválóan alkalmas fogás!”
Hozzátenném még, hogy így készülhet néhány olcsó alapanyagból finom, ízletes ebéd!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ