Húsgombóccsorba

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2021. október 2.

Megosztom:

Húsgombóccsorba

Hetek óta csorbák az útjaink, néhol a gödör eredeti állapotában pompázik, máshol kivágták alóla az aszfaltot. A járművezetők szédülten kanyargóznak, miközben -vérmérséklet szerint-, jól és kevésbé ismert személyeket emlegetnek. Így eshetett meg, hogy a barátnőmnek szánt leves, néhány kilométer után, a csomagtartóban fejreállt hordozó helyett a zacskóban kötött ki. A kutyája ezúton is szeretettel üdvözli városunk vezetőit! A csorbák egyébként a román konyhák igencsak finom, savanykás levesei, melyeket manapság már az erdélyi háziasszonyok is szívesen főznek és esznek. Húsból, zöldségekből és korpaciberéből (románul borş) készülnek.
A húsgombócos csorba receptje már a Kövi Pál szakácskönyvében is jelen van, de ebben csak hagymát, zellert és petrezselyemgyökeret találunk a gombócok kísérőjeként. A jamilacuisine.ro/ oldalán ennél változatosabb a felsorolt zöldségek sora: paradicsom, zsenge tök, paprika, murok, hagyma, zeller, paszternák, melyekhez ízlés szerint társulhat krumpli, zöldpaszuly és zöldborsó is.

A húsgombóc ajánlottan darált marhahúsból készül, egynéhány csontos állatalkatrész pedig kimondottan ízfokozóként szerepelhet levesünkben. 

Jómagam most pulykaszárnyakat vetettem be e célból. Sok zöldfűszer teszi még ízesebbé: petrezselyem, lestyán, esetleg kapor elegye. Csípős paprikával és tejföllel tálaljuk. Apropó húsgombóc: én nem teszek rizst bele, mert hajlamos kipotyogni, a gombocót szétnyomni, egyébként meg Jamila is ezen a véleményen van.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ