Hála Hatodik rész

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2021. július 23.

Megosztom:

Hála

VI. rész

Anyuék büszkék voltak és boldogok. Ha orvos nem is, de orvosfeleség mindenképp lehetek — gondolta apám. Míg anyám lépten-nyomon előadásokat tartott a védekezés fontosságáról. A tisztaság megőrzéséről, ami erény. S úgy összevissza általában arról, hogy ne kapjam be a legyet időnap előtt.
Külön kértem Andrist, ne jelentkezzen addig, amíg Katával nem egyeztetek. Sokszor az előre lefestett képek sokkal félelmetesebbek, mint a valóság maga. Kata szinte kicserélve érkezett. Felhősen, boldogan és gyönyörűen. Őt nézve az ember minden nehézségről hajlamos volt elfeledkezni. Mesélt nyári élményeiről. A fél világot sikerül összejárniuk. Megmutogatta csodás szerzeményeit, amit végül nem pakolt be a szekrénybe, hanem egyszerűen a földön hagyott és bizalmasan mesélt beteljesült szerelméről. Akivel külföldi nyaralásuk során futott össze, orvosi körökben. Csak arról felejtett el első körben említést tenni, hogy az illető tanáraink egyike, akinek felesége és két gyereke van.
Ezt mint a történet szempontjából egyáltalán nem releváns információt közölte. — Képzeld ezt a nőt. Kis falusi dög. Valamikor szép lehetett, de ma már egy elhízott tehén. Így jár, aki egyik gyermeket pottyantja ki a másik után és nem figyel magára, meg a házasságára. Teljesen stílustalan. Én restelltem magam amiatt, ahogy kinézett estéről estére. Fekete karikák a szeme alatt, elhízott test, eltorzult arc, fénytelen haj és folyamatos vizslatás, hogy a férje kivel beszélget, vagy éppen kire néz. Na jó, hogy felkeltette a vadászösztönömet. Végül is jót teszek vele. Legalább felébred. Addig meg lopok egy kis jót a házasságukba, ami mára már teljesen színtelen. Szegény kis pára, azt hitte a felesége vagyok. Egy pozíciót ismert, azt is lopva és sietve. Le kellett állítsam. Hogy velem nem azért van együtt.
Csak hallgattam és néztem a széles gesztusait. Csodaszép arcát, dús és fényes haját, egymásra helyezett tökéletes lábait és nem tudtam vele azonosulni. Ebben a történetben a feleség voltam. Akit megcsaltak, becsaptak, aki lemondott mindenről — hogy örököst szüljön, utódot neveljen — cserébe miért is? Egy kis színért, amit majd Kata fog belopni? Aki majd átgázol rajtuk, mint egy gyilkos vad. Sebesen, gyorsan, elvéve azt, ami felkeltette érdeklődését, nyomában halált és szenvedést hagyva. Aznap már nem meséltem semmit. Csendesen végigültem az estét. Kata észre sem vette szótlanságomat. Minden űrt betöltött túlburjánzó jelenléte.
Erős és rekedt hangja, széles gesztusai, orrnyergemen erőszakot tevő kölnije és a cigarettájának füstje, amely vastagon megülte a szobát. Tíz óra után lefeküdtem. Csak forgolódtam, nem akart álom jönni a szememre. Végül hajnalig hánytam. Nem a rossz étel miatt, hanem a csend miatt. Ami bennem szavak nélkül tűrte és asszisztált az igazságtalansághoz.
Mert nem kellett rajtam essen ahhoz, hogy fájdalmat okozzon. Úgy éreztem ezekben a pillanatokban, ezekkel a csendekkel, egyetértésekkel döntöm el egy egész életidőre, hogy én majd ki leszek. Kata vagy a feleség? Az, akihez végül hazamennek, vagy az, akinek soha nem lesz sehol otthona. Azt hiszem, erre a kérdésre ez az éjszaka adta meg a válaszokat.
Ígértük, hogy lesz folytatás, és íme: Csata Éva újabb, nagyobb hangvételű írásával találkozhat az olvasó hétről hétre. Egy kisregény barátságról, csalódásról, elbukásról, veszteségről, kapcsolati és személyes fejlődésről, értelemkeresésről, feldolgozásról. Vagyis mindenféle, a lelkünk mélyében zajló folyamatról. Olvasd, kedves olvasó, mert egy kicsit megáll az idő, míg a sorok végére érsz, egy kicsit magaddal és a lelkeddel lehetsz csak abban a pár percben, míg szemed falja az egymás mögé sorakozó betűket. És ahogy Éva írásaival lenni szokott: nem csak a szemed, de a lelked is falni fogja a sorokat, az újabb és újabb részeket. Mert ez az írás rólad is szól. Munkás élmény lesz, dolgoznod kell vele szellemileg, mert két idősíkon halad a történet, oda kell figyelned; és lelkileg is dolgoznod kell, sőt, inkább a szöveg fog dolgozni a te lelkeddel. Bízunk benne, hogy megbirkózol vele. Érdemes!

A szerző Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Génjeimben a hiba II   

•   Bennem a létra

Még több részt találsz itt.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ