MI HÁZUNK #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. október 7.

Megosztom:

MI HÁZUNK

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

MI HÁZUNK

Írója
Louise Candlish
Műfaja: lélektani thriller
Az íróról röviden: Louise Candlish Northumberland, Észak-Angliai városban született, majd Northamptonban nőtt fel. Középiskolai tanulmányainak elvégzése után Londonba költözött, hogy irodalom szakon folytassa egyetemi éveit. 15 kiadott regény szerzője, amelyeknek egyike a méltán ismert és elismert Mi házunk című lélektani krimi, amelyből filmes adaptáció is készült. Tizenhatodik regényének, szabad fordításban – Az egyedüli gyanúsított című könyvnek megjelenését következő év elejére harangozzák be, lelkes és egyre növekvő rajongótábora örömére. Minden bizonnyal, egyre izgalmasabb történetek látnak napvilágot, hiszen az írónő zseniálisan bánik a karakterek megformálásával és az izgalom fokozásával egyaránt.

A könyv cselekményéről röviden:

Egy napfényes délelőtt egy család költözködik be újonnan vásárolt házába a londoni kertvárosban, a Trinity Avenue-n. Nincs ebben semmi különös. Kivéve, hogy az a te házad. És hogy nem adtad el.

Hogyan rezonált bennem a MI HÁZUNK:

Nem egy tudatos választás volt ez a krimi, azon a ponton, amikor olvasnivalót kerestem. Tudniillik nem vagyok az a tipikus thriller, vagy krimi rajongó. Olykor még azt is elmondom magamról, amennyiben megkérdezik, hogy ebben a műfajban szinte soha semmit nem olvasok. Tudatosan nem keresem. Így, ebben a kontextusban teljesen meglepett, hogy abszolút otthonosan mozogtam a sorok között. Könnyedén és hajlékonyan illeszkedtem bele a drámába, amely már első oldalakon kibontakozni látszott a szemeim előtt.
A regény három szálon fut. Az egyik szál az, mikor a főszereplő nő, aki hazafele tart, észreveszi, hogy idegenek költöznek be a házába. Majd kiderül, hogy a férj adta el a házat, persze felesége tudta nélkül. A másik szál egy internetes rádióműsor, ahol elmeséli a történetét: hogyan jutottak eddig a férjével. A harmadik szál maga a férj levelei, amiben bevallja mit és miért tett. A könyv végén lévő csavar pedig maga a desszert tetejére helyezett meggyszem, amely egyszerre kívánatos, élénk színű és ízletes, zamatos. Összességében azt mondanám, hogy egyetlen erre szánt pillanatot sem bántam, hiszen a történet maga reális, életszagú és amit mindennél jobban kedvelek egy könyvben – akár velem is megtörténhetett volna. Annak ajánlom, aki kikapcsolódásra vágyik. Hiszen kiolvasása, nem fog életre szóló nyomokat hagyni az olvasóban.
Kedvenc idézeteim:
A szerelem és a hűség két külön dolog, bármit mondanak erről a nők.
Nagyon vékony vonal választja el egymástól az áldozatot és a bolondot.
Ne viccelj – szóltam rá, és sikerült elérnem, hogy az egészet mulatságosnak találjam, ahelyett, hogy a legközelebbi szemetes fölé hajolva kiadjam magamból a reggelit.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ