Február

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2022. február 19.

Megosztom:

Február

Úgy tartják, a hónap latin neve, februarius, a szabin februm, tisztulás szóból ered, de mondják azt is, hogy a latin fibra szóból származik, ami egyébként ugyanazt jelenti. Tény, hogy már az antik Rómában is a Saturnalia vígságait követő testi-lelki böjt kezdete ebben a hónapban volt. A keresztényeknél szintén február a böjt első hava, mivel a nagyböjt kezdete rendszerint ebbe a hónapra esik, erre utal a hónap régi magyar megnevezése is, a Böjtelő hava. Jeles napok is vannak ebben a februárban, úgymint a mai, Juliánna napja, melyen a megfigyelések szerint gyakran havazik, ezért mondogatják, hogy: „Julianna kitette a dunnáját és az kiszakadt”, „Julianna megrázta a dunnáját”, „Bolondoznak a Julisok”, avagy „Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog”.
De ezzel a kopogással egy időben már egy másik kopogás is hallható, igaz távoli, ám egyre közelgő, a tavasz lépteinek kopogása. Persze, míg hozzánk érkezik, aludnunk kell még egy jópárat, télies, süvöltő szelekre figyelve a hosszú éjszakákon, de mindezt elfeledtetik velünk a nappali, gyöngyszemeket csöpögő ereszek, és a hangjukat próbálgató madarak. A színek még bujkálnak, tegyük hát őket a tányérunkra, akár böjtösen is, kárunkra semmiképp nem válik.

Egyik kedvencem a hűtőben fellelhető zöldségek, gomba és noodles

(magyarra metélt tésztának fordítják, de ez számomra igen tág fogalom) pirított keveréke. Esetleg előbb említett zöldségek friss társulása.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ