Életmódunk befolyásolja a rákos megbetegedések esélyét – tégy lépéseket a megelőzés érdekében

Szerző: Simó Ünige •  Fotók: Unsplash • 2020. február 10.

Megosztom:

Életmódunk befolyásolja a rákos megbetegedések esélyét – tégy lépéseket a megelőzés érdekében

Sokan tisztában vagyunk azzal, hogy egészséges életmóddal, helyes táplálkozással, mozgással, stressz kerüléssel a jó közérzet nem csak ígéret, hanem elérhető. Mégis, a megvalósításban gyakran elbukunk.
Nem könnyű az út, hisz a környezetünk, a külső hatások, a felgyorsult világunk nem enged lelassulni. Ha egy pillanatra megállunk, s befelé próbálunk figyelni a magunk testi, lelki egészségére, máris felülkerekedhet egy nyomasztó, rossz érzés. Az érzés, hogy nem tudok lépést tartani, lemaradok a világgal, a környezetemmel kapcsolatos napi változásokról, ha csak egy kis időt is szánok magamra. Így az év első felében pedig az újévi fogadalmaink, a változásra tett ígéreteink terhe is nagyobb súllyal nyomja a vállunkat. Azért, hogy ne roppanjunk meg ezeknek a terheknek a súlya alatt, és elkerüljük az ebből adódó negatív következményeket, mégis fontos megfogadnunk néhány jó tanácsot és változásokat hozni a napi szokásainkban.
Legyünk türelmesek, magunkkal és a környezetünkkel egyaránt. Törekedjünk arra, hogy sikerélményünk legyen minden nap, találjunk minden napban valamit, ami miatt megveregethetjük a vállunkat.
Sokszor számunkra jelentéktelennek tűnő apróságok is csodás hatással bírnak a közérzetünkre, ha hálásak tudunk lenni egy mosolyért, vagy örülni tudunk annak, hogy elvégeztünk egy napi feladatot. Íme, néhány rákkeltő életmódbeli szokás, amiktől érdemes megválni. A fő szempont mindig a magunknak megelőlegezett türelem és idő legyen. Hosszú távú változás csakis idővel és türelemmel érhető el.

Ne dohányozz!

A dohányzás elkerülhetetlenül a rákos megbetegedések egyik fő kiváltója, minden elszívott szállal rosszat teszünk az egészségünknek. A férfiaknál a tüdőrák 90%- ban a cigaretta következményében, míg a nőknél 65%-ban ennek hatására alakul ki.

Mértékletesen fogyasszunk alkoholt!

A hosszú távú napi szintű alkoholfogyasztás 2,8%-ban felel a rákos megbetegedések miatt. Többnyire a száj, torok, máj, bélrendszer, végbél és mell daganatos megbetegedéseit okozza.

Egészséges testsúly fenntartása

Az már bizonyos, hogy a túlsúly és az elhízás a daganatos megbetegedések rengeteg formájának a kialakulásához járulhat hozzá. Ilyenek a bél, nyelőcső, hasnyálmirigy, vese, méh, mell, petefészek, epehólyag, prosztata és máj daganatos megbetegedései. Tanulmányok alátámasztják, hogy kiegyensúlyozott étkezéssel és mozgással 25%-ban csökkenthetőek a rák kialakulásának az esélyei.

Mozogj többet, ülj kevesebbet!

A mozgás amellett, hogy csökkenti a rák esélyét, csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, a 2-es típusú cukorbetegségnek is kisebb lesz az esélye, szellemi és lelki közérzetünk is egyensúlyban tartható, és az időskori mozgásszervi megbetegedések is kitolhatóak, illetve kevésbé súlyosbodhatnak el. Az egészséges testsúly megőrzésében is nagy szerepe van, ami szintén fontos a prevenció miatt. A leggyakoribb daganatos megbetegedések, amiket a mozgásszegény életmód okozhat, azok a bél, mell és méhnyálkahártya daganatok.

Táplálkozz egészségesen!

Táplálkozásunkkal elsősorban a következő módokon tudunk hozzájárulni a rák
prevencióhoz:
— csökkentsük a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek fogyasztását, ezek túlzott fogyasztása a WHO tanulmánya szerint nagymértékben felel a bélrák kialakulásáért
— figyeljünk oda, hogy minél több rostban gazdag gyümölcs-, zöldség- és gabonafélét fogyasszunk, szükség szerint gluténmentes gabonaféléket, illetve jó, ha a szénhidrátok nagy részét zöldségekből fogyasztjuk
— kerüljük a magas kalóriatartalmú ételek és italok fogyasztását
— sózzunk mértékletesen

Védd a bőröd a napsugárzástól!

Az UV sugárzás 95%-ban felelős a melanomák kialakulásáért. A melanoma pigment sejtekből kialakuló bőrdaganat, az esetek körülbelül 40%-a indul ki anyajegyből. Időnként fontos az anyajegyek szűrése, a bőrgyógyászati kontroll. Gyakori az UV-sugárzás okozta bőrdaganat még a basalioma és a spinalioma, az előbbi kisebesedő, gyógyulni nem akaró pattanásra hasonlít, míg az utóbbi gyógyulni nem akaró sebként érhető tetten.
A bőrödet a napsugárzástól a következő módokon védheted:
— megfelelő ruházat
— kalap
— napszemüveg
árnyék
— fényvédő kozmetikumok, krémek
— 11–15-ös szabály: nyáron a napozást, a hosszú ideig napon történő tartózkodást kerülni kell a legmelegebb órákban
El kell fogadnunk, hogy a megelőzés nem ígéret arra, hogy nem betegszünk meg, de a felsorolt szokások elhagyása, jó hatással van az egészségünkre és csökkentheti a megbetegedés esélyét.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ