Édes ízek

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2019. december 21.

Megosztom:

Édes ízek

Erős meggyőződéssel állíthatom, jó cukrász soha nem lesz belőlem, ahhoz túlságosan türelmetlen hebrencs vagyok. Süteményeket sütök (hogyan is nézne ki egy ünnepi ebéd cukormentesen?), általában ehetőek is, de ízüket és formájukat tekintve igencsak változatosra sikerednek.
Talpatlan macaron, összeesett piskóta, kicsapódott krém, szenes pite, megannyi süteménybetegség előfordult a konyhámban, ugyanakkor sikertörténetekről is beszélhetek: a Fekete-erdő és almás-vaníliás tortám már minden alkalommal fogyasztható és a szemnek sem fájdalmas ránézni. Ezért is gondoltam, nem leszek túlságosan szerénytelen, ha megosztván élményeimet, megemlékezem néhány süteményem felemelkedéséről (avagy összeeséséről?!).
Brownie
Ez itt kérem Chicago, Amerika. Capone és a szelek városa. Mindezt elviselendő, egy hideg téli napon, midőn a derékig érő hó a házakba szorította a lakosokat, egyikük édességre vágyván, az üres lisztesdobozra fittyet hányva, süteményt alkotott. Mely leginkább egy tepsi méretű csokoládéra hajazott. Álljék itt most egy olyan recept, amelynek végeredményét csakis akarattal ronthatjuk el. Költségkímélő változatban adom meg az adagokat, de zárójelben megemlítem, hogy ez akár változhat is.
Szóval, veszek egy margarint (vajat), beleteszem egy hőálló tálba, beletördelek két tábla keserű csokit (50, 60, 70%-os kakaótartalommal, amelynek növekedésével arányosan nő a csoki ára, és a sütemény ízessége is!), és megolvasztom.
Akár a mikróban is lehetne, de igazából gőz fölött szokták, szoktam. Keverek bele 1 kanál neszkávét (főtt feketekávét), és egy kávéskanál őrölt fahéjat. Úgyanis, úgy tanultam (kóstoltam), hogy a kakaó, kávé és fahéj összeolvadásákor ízbomba keletkezik. Míg hűl, feltörök 3 tojást egy tálba, melyet másfél csésze cukorral, egy tasak vaníliás cukorral és egy mixerrel jól felverek. Beleöntöm a már nem forró olvasztott anyagokat, majd még belekavarok egy csészécske lisztet is. Ezt már inkább kanállal keverem, de, csak azért, hogy a nagyja ne rajtam landoljon, majd margarinnal (vajjal) kikent, lisztezett tepsiben megsütöm.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ