Dietetikus szemmel az elhízásról

Szerző: Simó Ünige •  Fotók: Unsplash • 2019. november 8.

Megosztom:

Dietetikus szemmel az elhízásról

Dr. Sánta Dóra családorvos-dietetikussal beszélgettem

Napjainkban egyre nagyobb problémát jelent az elhízás. Kortól, nemtől függetlenül az érintettek száma növekvőben van. Az alábbiakban arra kerestem a választ, hogy mit tehetünk ellene, vagy hogyan fordíthatjuk vissza, illetve milyen szerepe van ebben a klinikai dietetikusnak.

Manapság az emberek többsége nem elégedett az alakjával: vagy túl soványnak, vagy túl kövérnek érzik magukat. Valójában mikor beszélhetünk elhízásról, túlsúlyról?

Akkor beszélünk túlsúlyról, amikor a testtömegindex (BMI) értéke meghaladja a 25-öt, és akkor beszélünk kóros I. fokú elhízásról, amikor ez az érték meghaladja a 30-at. Ha meghaladja a 35-öt, akkor már II. fokú, 38-as érték fölött már harmad-, illetve negyedfokú elhízásról van szó.

A testtömegindex (BMI – body mass index) egy mérőszám, ami az egyén testmagasságának és testtömegének arányát méri. A kapott érték alapján határozható meg az ideális egészséges testsúly. Az alábbi képletben a testtömeget kilogrammban és a magasságot méterben kell érteni.

Mi okozza az elhízást? Megelőzhetjük?

A helytelen táplálkozás elhízáshoz vezethet, de genetikai vagy szerzett betegségek is okozhatnak elhízást, például a Down-kór, a Prader Willi betegség, a pajzsmirigy elégtelenség, hogy csak párat említsek. Az életvitel szorosan kapcsolódik a táplálkozáshoz. A kalóriadús étrend és a mozgáshiány mindig hízást eredményez. A folyamatosan, évekig tartó szedentáris életmód, valamint a rendszertelen étkezés, csipegetés, kalóriabombák öntudatlan fogyasztása kóros elhízáshoz vezetnek. A helytelen étkezés mellett az alváshiány is hozzájárul a hízáshoz. A kóros elhízás szövődményei a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az artrózisok, az oszteoartritisz, visszérbetegség, az érelmeszesedés, elbutulás vagy az agy cukorbetegsége, az Alzheimer is. Rengeteg szövődmény léphet fel, ezért fontos lenne a megelőzés. Sajnos az emberek többsége igyekszik kényelmesen élni, lehetőleg kocsival gurulni bármilyen távolságra, és egyre többet enni félkész és iparilag előállított ételeket.

Ha preventíven gondolkodunk, mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Óvodában, iskolában tanítani kellene a tudatos táplálkozás alapjait. Úgyszintén a szülők által mutatott jó példa lenne a leghatékonyabb tanítás, ugyanis a gyerekek a szülők példájából tanulnak, önkéntelenül átveszik szokásaikat. Nemcsak a géneket örököljük, hanem a szokásokat is. Ha valaki eltér a családi mintától, akkor nem számít, hogy elődei túlsúlyosak voltak, lehet normál testsúlya, vagy ha cukorbeteg elődei voltak, akkor is lehet normál vércukorszintje, ehhez azonban elengedhetetlen a rossz szokások tudatos megváltoztatása.

Hogyan látja a páciensei körében, érzékelhető pozitív változás a tudatos életmódváltás irányába, akarnak egészségesebben élni és ezért tenni is?

Kezd egyfajta tudatosság kialakulni, de többnyire még mindig fogyókúrában gondolkodnak. Hadd meséljek egy kirívó esetről: egy túlsúlyos egyén kijelentette, hogy fogyókúrázik, csak csirkemellet eszik rizzsel, miközben egymás után tíz, félkészen panírozott csirkemellet sütögetett bő olajban és sütés közben pálinkát kortyolgatott, ebéd után órákig ült az udvaron és cigarettázott! Sokan tévesen azt hiszik, hogy a munkahelyükön végzett mozgás, vagy a kerti munka elegendő, viszont ezekben az esetekben nem mindig égetik el a szükséges kalóriamennyiséget, és csak bizonyos izomcsoportot terhelnek. Őseink sokkal többet gyalogoltak, többet mozogtak, kevesebbet és egyszerűbb ételeket fogyasztottak, nem fast foodon és adalékokkal telített ételeken éltek.

Hogyan segíthet a klinikai dietetikus az elhízás visszafordításában?

Ha az egyén dietetikushoz fordul, aki tényleg szakszerűen végzi a munkáját, érdemes rendszeresen visszajárnia felülvizsgálatra, hogy az izomtömeg és zsírarány alakulását mérőeszközzel ellenőrizze és megbeszélhesse tapasztalatait, felmerülő kérdéseit. Amennyiben nem végez testmozgást, ez meglátszik a mért értékeken, esetleg izomtömege fogy és a zsír ott marad. Köztudott, hogy a zsírszövet egy hormonálisan aktív szövet, amely fokozza az éhséget, így a bűvös kör bezárul.
A dietetikus arra hivatott, hogy számba vegyen minden tényezőt az egyén családi és személyes kórtörténetéből: milyen étkezési szokásokat örökölt, hogyan változtak az élete során, hogyan lehetne összehangolni a táplálkozást a családi programmal, ízléssel?

Az étrend tulajdonképpen egy egészséges életvitel része, amely a család minden tagját kellene hogy érdekelje.

Több ezer diéta elérhető leírva, extrém diéták, tisztítókúrák, ezek az egyénre nem mindig illenek, még kevésbé hangolhatóak össze a családtagokkal. A szakdietetikusi étrend minta egyénre szabott, az egyén különböző betegségeinek a gyógyulását szolgálja. Ezek függvényében javasol vagy ellenjavall bizonyos ételeket, vizet, vitaminokat, nyomelemeket, fehérje-, cukor- vagy zsírtartalmú táplálékot.
Az elhízás, mint látjuk, valóban komoly problémát jelent. Ezért érdemes mindig szakemberhez fordulni, aki segíthet felfedni az okokat, majd ezeket és az egyéni élethelyzeteket figyelembe véve adhat útmutatásokat és kínálhat fel lehetőségeket az egészségesebb étkezési szokások kialakítására. Az egészséges étkezési és életmódbeli tanácsokat követve visszafordíthatjuk vagy megelőzhetjük a súlyproblémákat.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ