Csorba

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2019. szeptember 4.

Csorba

Gondolatok a konyhában

Tavasszal addig ültetgettem még egy kis paszulyt, meg a cukkinit, hogy végül annyi bújt ki, hogy még körülbelül egy hónapig minden második délutánomra garantált elfoglaltság a szedése, takarítása és befőzése.
Három variációban készül.
Az első a zöldpaszulyleves alapja, amibe murok, paradicsom, paprika, hagyma és természetesen paszuly kerül. Mindezeket felvagdosva (kedvtől és időtől függően szeletre, karikára vagy kockára), apróra vágott petrezselyem- és zellerzölddel szórva, kuktába teszem és összerottyasztom.
Második a csorba alap: hagyma, paprika, paradicsom, murok, zöldpaszuly, cukkini, káposzta, petrezselyem-, zeller-, leostyánzöld.
Harmadik pedig a lecsóalap: hagyma, paradicsom, paprika, cukkini, murok. Ezt igencsak hálásan veszem elő télen (természetesen a többit is, de ez a leghasznosabb). Húsokra, főzelékekbe, levesekbe csempészve, kimondottan ízesebb ételek kerülnek asztalunkra.
Mindhárom változat főzés után üvegekbe vándorol, majd ezen üvegek, derékig vízben állva egy órácskát a 99 fokos lerben időznek, végül pedig hűs pincei polcokra vándorolva, katonás sorokban várják a termelés-elosztás után a fogyasztást. De, mint a fogyasztói társadalommal nem túl jó kapcsolatban levő egyed, a fent említett javakat igen szívesen megosztom másokkal.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ