Csángó 2.

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2020. december 26.

Megosztom:

Csángó 2.

Kettes számú csángó ételem mi más is lehetne, mint a csángó galuska, melyet a mai napig az ünnepi asztalon találhat az arra látogató?! Míg Erdélyben manapság egy galuska leginkább darált gabonafélét és tojást tartalmaz, Moldvában élő nemzettársainké növénylevélbe burkolt húst vagy zöldséget rejt.
Hozzávalók: tölteni való fiatal levelek (marti-, cékla-,szőlő-, tormalapi), 10 dkg kukoricakása, 1 fej hagyma, 1 padladzsika (paradicsom), 2 db murok, 1 fej zeller, 20 dkg szalonna, 2 db csiperus (paprika), 1 db paszternák, kapor, petrezselyem, csombor. Mindezeken felül, véleményem szerint egy kis darált hús vagy gomba sem nem ronthat az eledel ízein.
Elkészítése: az apróra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, megdinszteljük rajta a hagymát és a lereszelt paprikát, őrölt pirospaprikát szórunk rá. A murkot, a zellert és a paszternákot lereszeljük, ráöntjük az előzőleg megdinsztelt hagymás paprikát, a kukoricadarát és az apróra vágott zöld fűszereket, sózzuk, borsozzuk.

Kellő türelemmel a forró, sós vízben ázott lapikákba csomagoljuk, és megfőzzük.

Régen, ha böjtös galuskát készítettek, megtörték a kender-,vagy bosztán(tök)magot, rászitálták és azt mondták, amennyi fényessége lett, annak elégnek kell lennie. A töltelék káposztalevélbe csavarva is finom, de a szőlőlapival sebesebb(savanykásabb) íze lesz a galuskának.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ