Családi idill Hetedik rész

Szerző: Csata Éva • Fotók: Pexels • 2021. január 15.

Megosztom:

Családi idill

VII. rész

A család kegyelem.
Ajándék…
Ajándék lónak nem nézzük a fogát!
Kapjuk.
Beleszületünk.
Nem kell megváltoztatnunk.
Meg kell keresnünk a helyünket és a lehető legjobbat kell kihoznunk abból, ami van, amik vagyunk és amivé lehetünk.
Anyus, amikor aznap este berúgtunk, mint a bálám szamara, éppen erre világított rá. Számára talán ez volt a legnagyobb tanulság. Hogy volt erejük, türelmük és kellő bölcsességük nem elengedni egymást. Felháborodottan kaptam fel a fejem. A bennem élő, örökre szenvedő kamasz vehemenciájával.
Anya, ne hülyéskedj! Miért mondod, hogy nem engedtétek el egymást. Hiszen elváltatok. — Külön költöztünk. Elmondtam volna ezt neked, nektek, de nem voltatok elég idősek ahhoz, hogy meg tudjátok érteni. Apád várt rám. Én meg szemet hunytam afelett, hogy a két sikertelen házasságában engem keresett. Az irántam való szerelmét próbálta meg kiélni. — És a nőkkel, akiket elvett, akiknek szintén derékba törte, tönkrevágta az életét, velük mi lesz? Az ő szenvedésükkel és fájdalmukkal ki foglalkozik? — Apád nem szerette őket. Apád engem szeretett. Engem keresett bennük. S mivel nem talált, továbbállt. Jobb is nekik, hogy továbblépett, elment. Mert miközben felém közeledett, képtelen volt mást szeretni, mint engem. Milyen élet az, amikor egy pótlék vagy? Mindenkinek esélye van a szerelemre. Annak a két nőnek is. Akik minden bizonnyal azóta már meg is találták.
Ezzel már nem vitatkozhattam. Főként, mert a bornak köszönhetően nem maradtak koherens gondolataim és megalapozott érveim. Gyermek lettem, akinek a szülei egymásra találtak. És ennél fontosabb nem volt. Apus a pályaválasztását sem kapkodta el. Mindent kipróbált addig a pontig, amíg meg nem állapodott ott, azon a helyen, ahol a legjobban érezte magát. Dolgozott gyárban, műhelyben, edzőként, majd mindezt egyszerre, egy időben, aztán mentősofőrként, ekkor ismerte meg anyát is. Majd innen teherautó sofőrként hosszabb utakat vállalt, de mivel ritkán lehetett otthon, bántotta, és innen is dobbantott. Saját vállalkozásba kezdett, ahol aztán kisebb, majd nagyobb sikerein felbuzdulva, végre megállapodott.
Anyus büszkesége azonban megakadályozta, hogy segíthessen bennünket anyagilag. Miután anyus kidobta, többszöri megcsalását követően, kijelentette, hogy nem igényli semmiben a segítségét, eltart ő bennünket egyedül is. Így történt, hogy apus a CEC-ben gyűjtögetett nekem és Petinek, miközben mi elég gyakran szűkölködtünk. Mindenünk megvolt, de ehhez komolyan számolgatnunk kellett. Anyus már elég korán rászoktatott bennünket erre.
Így történhetett meg, hogy míg a srácok önfeledten költekeztek, Peti és én háromszor is átszámoltuk egy este alatt a torkunkon legurított sör árát. Apus házasságtörése csak anyus magyarázatának fényében vált érthetővé.
Gyerekként csak a cirkuszokra figyeltünk. Soha nem értettem meg apust, hogy miért nem diszkrétebb, miért keresi mindenáron a feszültség generálását. Miért akar vitát kirobbantani. Mert nem egyszerűen csak házasságot tört, hanem valósággal kereste az anyussal való konfrontációt. És anyust egy dolog borította ki igazán, ha hazudtak neki vagy becsapták. Érzékeny volt a barátságaira, amelyeket nagy gonddal mindig rosszul választott és menedzselt. Érzékeny volt a hazugságra, és mindent elkövetett, hogy apust ebbe a csapdába belehajszolja. Aki önként, lehajtott fejjel be is sétált, hogy aztán legyen min rágni egymásról az eleven húst.
Állandó önbizalomhiánnyal küzdött, amellyel szemben mintha soha nem akarta felvenni a küzdelmet. És utólag úgy vélem, nagyon nehéz egy olyan embert szeretni, aki nem szereti önmagát. És rettenet nehéz megtalálni a szépséget abban, aki mintegy védőfalként, elrejti ezt önmagában.
Mert anyus ezt tette.
Csata Éva szociálpedagógus fogyatékosokat segítő civil szervezetet vezet, és ír. Ez a hobbija, a gyógyszere, a terápiája és lételeme. Családi idill című írását a Matusinka közölheti elsőként, még mielőtt könyv születne belőle, tehát olvasóink igazi premiernek lehetnek követői hétről hétre. A naplószerűen megírt mű részleteivel péntekenként jelentkezünk, ígérjük, ugyanolyan mélységeket és magasságokat járhatunk végig a bemutatott családdal, mint a Nagytatával, kicsit más terek, helyszínek, szereplők mutatkoznak be, de az élmény, az esszencia, a lelkünket megszólító matéria marad, magukkal sodró gondolatok és történések várnak ránk, a sorok rágódásra alkalmasak!

A szerző Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

Előkészületben:

•   Egy élettel tartozom   

•   Génjeimben a hiba II   

•   Bennem a létra

Még több részt találsz itt.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ