Családi idill Anya III. rész

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik • 2020. december 11.

Megosztom:

Családi idill

Anya III. rész

A család kegyelem.
Ajándék…
Ajándék lónak nem nézzük a fogát!
Kapjuk.
Beleszületünk.
Nem kell megváltoztatnunk.
Meg kell keresnünk a helyünket és a lehető legjobbat kell kihoznunk abból, ami van, amik vagyunk és amivé lehetünk.
A bajok rendszerint akkor és abból kezdődtek, amikor tőlünk várt vissza olyan fizetséget, amire egy gyerek képtelen. A gyereknek nem az a dolga, hogy meghálálja a szülei jóságát. Egy gyerek akkor és azzal hálás, ha ember lesz belőle.
Gerinces, becsületes, a helyét megálló ember. Aki képes visszafordítani a társadalomba azt a rengeteg jót, amit a szüleitől kapott. Amikor számtalan cirkuszt követően valahogy ráébredt arra, hogy nem fogja tőlünk megkapni azt, amire vágyik, a semmiből egyszer csak bepasizott. Borzalmas volt. Mi, aki mindig anyának láttuk — egyszer csak átvedlett a szemünk előtt cicává, nővé, kiszolgáltatottá, erőltetetten humorizálóvá, nevetgélőssé. Úgy éreztük, hogy ez a látvány elfogadhatatlan.
A pasi gyakran járt hozzánk. A nevére azonban ma sem emlékszem. Arra igen, ahogyan anya megpróbálta eljátszani azt a szerepet, amit nem rá osztott az élet, de a pasinak sem a neve, sem a vonásai nincsenek előttem. Egy szerencsétlen lehetett, aki az anyával kapcsolatos kudarcokból kellett megtanuljon egy leckét.
Utólag persze anya úgy mesélte mindenhol, hogy a kamasz gyermekei miatt volt kénytelen elengedni a pasiját, de tisztában volt vele, hogy mi pontosan tudjuk, hogy ez egy jó nagy hazugság. Anya nem tudott felolvadni a szeretetben. Anya nem tudott fejetlen és őrült lenni. Anya képtelen volt a spontaneitásra. És önmaga olyan szintű elfogadására, aminek köszönhetően a másikat beengedjük az életünkbe. Így aztán sokat nem láttam a női mintáról gyermekkorom során. Tudtam, hogy kell helyt állni.
Megoldani dolgokat, beverni szöget a falba, megjavítani a csaptelepet, visszaszerelni a kilincset, pótkereket cserélni az autón, kijönni az alig valamiből egy egész hónapig, átkozni és kurvapecérezni a férfiakat, biztosra venni, hogy mindenki úgyis ugyanazt akarja tőlem, agresszívnek és parancsolgatónak lenni a férfiakkal szemben, bizalmatlannak és féltékenynek lenni a párkapcsolatban és rettenet szarul választani barátnőket, hogy ezek is igazolják a feltevéseimet, miszerint szar az élet. Ha barátnőket vittem haza, anyus mindig kijelentette, át fognak verni. Ha nem most, hát majd később. Amikor már nem számítok rá. Amikor leteszem a bárdot és elengedem magam. Soha nem fogom elfelejteni. Egyetlen barátnőmet fogadta el. Katit. Aki végül tényleg átejtett. Ellovagolt a naplementébe az akkori fiúmmal.
Mert anya csak ezt a mintát volt képes kötögetni. Az elcseszett kötések mintáját. A fiúkkal is bizalmatlan volt. Míg más anya képtelen elővenni a szexualitás témáját, anyu már 11 évesen felvilágosított. Nemi életről, szexről, teherbe esésről és védekezési módokról. Ebben volt a legjobb. Ő volt az első, akinek elmeséltem, hogy elveszítettem a szüzességemet.
Tőle kértem tanácsot, amikor képtelen voltam dönteni.
És ő volt az első, aki programáltatott a nőgyógyászhoz és felíratta nekem a fogamzásgátlót.
Miközben meg, nem voltam képes teherbe esni hosszú évekig.
A lelkembe ivódott a fogamzás gátlása.
Minek nekem gyerek, ha úgyis elcseszem — alapon.
Aztán anyuci hosszú-hosszú évek múlva megváltozott.
Már évekkel azelőtt kirepültünk a közös fészekből.
Még egyszer, utoljára, felújítottuk azt. Majd segítettünk rajta, ahol lehetett, ő meg a biztonságos hátteret jelentette életünk országában mindannyiunk számára.
Csata Éva szociálpedagógus fogyatékosokat segítő civil szervezetet vezet, és ír. Ez a hobbija, a gyógyszere, a terápiája és lételeme. Családi idill című írását a Matusinka közölheti elsőként, még mielőtt könyv születne belőle, tehát olvasóink igazi premiernek lehetnek követői hétről hétre. A naplószerűen megírt mű részleteivel péntekenként jelentkezünk, ígérjük, ugyanolyan mélységeket és magasságokat járhatunk végig a bemutatott családdal, mint a Nagytatával, kicsit más terek, helyszínek, szereplők mutatkoznak be, de az élmény, az esszencia, a lelkünket megszólító matéria marad, magukkal sodró gondolatok és történések várnak ránk, a sorok rágódásra alkalmasak!

A szerző Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

Előkészületben:

•   Egy élettel tartozom   

•   Génjeimben a hiba II   

•   Bennem a létra

Még több részt találsz itt.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ