Családi idill Anya II. rész

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2020. december 4.

Megosztom:

Családi idill

Anya II. rész

A család kegyelem.
Ajándék…
Ajándék lónak nem nézzük a fogát!
Kapjuk.
Beleszületünk.
Nem kell megváltoztatnunk.
Meg kell keresnünk a helyünket és a lehető legjobbat kell kihoznunk abból, ami van, amik vagyunk és amivé lehetünk.
A hallgatásról jut eszembe az anya élete. Nem ítélkezni akarok, félre ne érts. Csak az sem normális, hogy a legfontosabb dolgok soha nem hangzottak el, csak a takarítás nyelvén. Azt is későre és véletlenszerűen kellett megtudnom, hogy apa előtt is volt egy házassága. Egészen fiatalon ismerkedett meg első férjével, egy véletlennek köszönhetően.
Mamiék vásárolni küldték. Hazafelé jövet a kezében lévő tasak elszakadt, és minden, ami benne volt, elgurult a szélrózsa minden irányába. Éppen a földről szedegette fel a dolgokat, amikor valaki lehajolt segíteni neki. Egy idősebb férfi volt. Anya nem bírta volna egyedül hazavinni a dolgokat, így hát a pasas hazakísérte. Megismerkedett tatiékkal, akik leültették, kávéval kínálták, majd egész délután beszélgettek. A nap végén mondta István — így hívták — hogy eljönne még anyushoz. Anyus kereken tíz évvel volt fiatalabb. Mamusék mondták, hogy emiatt talán nem a legjobb ötletek egyike. De István azt mondta, hogy ő hajlandó várni. Mert úgy érzi, megéri. Még soha nem fogta meg ennyire egy másik ember, mint most anya. Még soha nem vonzódott ennyire nőhöz, mint anyához.
Vár tehát rá, ameddig csak kell.
Öt évre rá vette feleségül.
Első évben feltehetően jól mentek a dolgaik.
Aztán anyus teherbe esett, a pasi meg bekattant.
Naponta erőszakolta és verte. Míg végül anya elveszítette első gyerekét.
Aput már a mentőben ismerte meg. Apus akkoriban mentősofőr volt.
Szerinte anyut alig tudták összerakni. Ő meg akkor és ott, aznap este elhatározta, hogy megvédi ezt a kicsi nőt. Anyus valósággal átsiklott ebbe a másik kapcsolatba. Egy vele egykorú férfival. Akinek volt ereje elkergetni azt az őrültet, aki egy életre szétcseszte anyát.
Nem tudom milyen lehetett előtte anya. De ezután már kissé mindig neurotikus volt. Gyakran hisztizett, kényszeresen takarított, nem volt önbizalma, semmit nem vett magától értetődőnek, úgy érezte nincs joga a boldogsághoz és túlbonyolította az egész életét. Barátnőket is, tudat alatt, rosszul választott. Csupa olyan nőt, aki ráhajtott apára.
Persze tudom, könnyű Katát táncba vinni — ha ő is mulatni szeretne —, de azért az sem normális, hogy prostikkal veteted körül magad, mintha önigazolást keresnél arra, hogy nem érdemelsz boldog és kiegyensúlyozott házaséletet. Ezek a nők kihasználták anyát. Ki nem állhattam őket. A kígyó álnokságával forgatták ki mindenéből, hogy ha végeznek, rendszerint tovább is álljanak. És anya valósággal kereste ezeket a helyzeteket és szereplőket. Vezekelni akart mindenáron. Anyának csodálatos volt, mai napig az maradt, de feleségnek csapnivaló. Felnőttként elgondolkodtam számtalanszor — az erőszak tehette vele?
Képtelen volt a boldogságra, önmaga elfogadására, az abban való belesimulásba, amit az élet adott.
Nem tudom.
Anya csak anya volt.
De annak maximálisan teljesítő.
Csata Éva szociálpedagógus fogyatékosokat segítő civil szervezetet vezet, és ír. Ez a hobbija, a gyógyszere, a terápiája és lételeme. Családi idill című írását a Matusinka közölheti elsőként, még mielőtt könyv születne belőle, tehát olvasóink igazi premiernek lehetnek követői hétről hétre. A naplószerűen megírt mű részleteivel péntekenként jelentkezünk, ígérjük, ugyanolyan mélységeket és magasságokat járhatunk végig a bemutatott családdal, mint a Nagytatával, kicsit más terek, helyszínek, szereplők mutatkoznak be, de az élmény, az esszencia, a lelkünket megszólító matéria marad, magukkal sodró gondolatok és történések várnak ránk, a sorok rágódásra alkalmasak!

A szerző Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

Előkészületben:

•   Egy élettel tartozom   

•   Génjeimben a hiba II   

•   Bennem a létra

Még több részt találsz itt.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ