Bográcsos

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2022. szeptember 17.

Megosztom:

Bográcsos

Itt van megint az a fránya ősz, ami – a használt jelzőből könnyen kikövetkeztethető – nemigen nevezhető a kedvenc évszakomnak. Tudom, tudom, a napsütés mindig csak egy felhőnyire van a fejünk fölött, de néhanap abból még egy is túl sok. Használjuk hát ki az utolsó, napenergiával felmelegített napokat, mielőtt mi magunknak kell fűtenünk lakunkat (ahol ki-ki pénztárcájához mérten tolhatja majd felfele a Celsiusokat).
Őszi, kerti betakarítások mellett – hogy nemcsak a kosarunk, hanem a gyomrunk is megteljen – készítsük eledelünk bográcsban. Ezen ételek hozzáadott füstaromáját amúgy sem tudjuk semmilyen más módon reprodukálni, lett légyen az füstízű pirospaprika, avagy – rosszabb esetben – füstölgő fakanál. Finomabbnál finomabb falatok készülhetnek ily módon, és ha már meguntuk a nálunkfelé szokásos krumplis változatot, használhatunk káposztát, vegyes zöldséget, tarhonyát, hüvelyeseket, igazából bármit, amit gyomrunk épp óhajt.
Számomra mostanában a kedvenc verzió hagymát, fokhagymát, murkot, karalábét, vöröslencsét, csicseriborsót, kókuszzsírt, kurkumát tartalmaz. És persze húst: bárány, disznó, marha, csirke illik bele, sőt, keverhetjük ezeket is. Kellő fövés, kavargatás után, fergeteges ízözön kerülhet tányérunkba, gyomrunkba!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ