fbpx

Autoimmun betegségek – az életmódváltás segíthet

Szerző: Simó Ünige •  Fotók: Unsplash • 2019. szeptember 2.

Megosztom:

Autoimmun betegségek, az életmódváltás lehet a megoldás

Újabban egyre többen igyekeznek életmódot váltani, az okok sokfélék lehetnek, hogy miért is dönt valaki a változtatás mellett. Gyakran hallhatjuk azt, hogy az életmódváltás divat, vagy ugyancsak erre fogják a különböző ételintoleranciákat okozó élelmiszerek fogyasztásának elhagyását is. De vajon ez tényleg így van? Azt hiszem túl elhamarkodottan ítélkezünk, nagyon sok esetben nem is gondolnánk, mennyi problémát okozhatnak bizonyos élelmiszerek. Mióta saját magam is érintett lettem, csak azóta kezdem egyre inkább átlátni ennek a jelentőségét.
A gluténérzékenység az egyike a gyakori ételintoleranciáknak, ez azért is fontos, mert az immunrendszert károsító kórról van szó. A gabonákban levő gliadin fehérjére való érzékenység okozza a vékonybél nyálkahártyájának a károsodását, és így ellehetetlenedik a tápanyagok felszívódása.
Az biztos, hogy többen étkeznek gluténmentesen, mint ahányan érzékenyek rá. Ennek oka az, hogy sokan követik a tudományos alapokon fekvő Paleo diétát, vagy más autoimmun táplálkozási protokollokat. Ezek a glutén-, tej-, cukor- és gyors felszívódású szénhidrátmentes étrendek pozitív hatással vannak az autoimmun betegségekre, az érintettek testi-, lelki- és szellemi állapotát is kedvezően befolyásolja.

Az autoimmun betegségek a szervezet védőmechanizmusán keletkezett „meghibásodások” miatt alakulnak ki. Nagyon sok esetben évekig lappangó, rejtett gyulladások károsítják a szöveteket. Ezek a gyulladásos folyamatok pedig az immunrendszert arra késztetik, hogy saját szövetei ellen forduljon.

Gyakori az autoimmun betegségeknél, hogy semmilyen tünet nem jelentkezik hosszú időn keresztül, vagy ha jelentkezik sem hozzuk összefüggésbe azzal, hogy esetleg betegek lehetünk. A tünetek sokfélék lehetnek: hízás, lassult gondolkodás, hangulat ingadozás, krónikus fejfájás, allergiák, depresszió, alvásproblémák, felborult bélflóra egyensúly, ízületi fájdalmak, megmagyarázhatatlan krónikus fáradtság, de kifejezetten betegségspecifikus is lehet egy-egy panasz, tehát itt még nem ér véget a sor…
A leggyakoribb autoimmun betegségek a teljesség igénye nélkül:
 • 1-es típusú cukorbetegség,
 • Szklerózis multiplex,
 • Hashimoto-féle tireoiditisz,
 • Chron-betegség,
 • Addison-kór,
 • Cöliákia vagy gluténérzékenység,
 • Reiter-szindróma,
 • Reumatoid artritisz,
 • Sjögren-szindróma,
 • SLE – szisztémás lupusz eritematózusz,
 • Alopécia (foltos kopaszodás)
A tünetek nem egyértelműek, ezért gyakran hivatkozunk stresszre, a „biztos csak egy kis pihenésre van szükségem és jobban leszek” mondatok naponta csúsznak ki szinte mindannyiunk száján. Azt tapasztalom nap mint nap, hogy nehezen valljuk be, hogy esetleg valami baj lehet, maradunk a rossz közérzettel, az érzéssel, hogy valami nincs rendben. A környezetünk nem mindig megértő, vagy nem tud mit kezdeni a panaszainkkal, mivel a betegség jeleit nehéz tetten érni, lehet csak annyit látnak belőle, hogy felkúszott pár kiló, vagy fáradtak vagyunk.


Ne bagatellizáld el a panaszokat, vedd a kezedbe az irányítást, és kérj időpontot az orvostól! A megfelelő laborvizsgálatok sokat elárulnak, minden autoimmunitásra utaló leletet komolyan kell venni akkor is, ha az autoimmunitásnak csak a lehetősége is fennáll.

A szakorvosi ellátás mellett nem szabad elhanyagolni az életmódváltást.

Az életmódváltás gyökeres változtatást jelent étrendben, napirendben, életmódban, amit mindenki saját döntése és ritmusa alapján kell hogy véghez vigyen. Ebben ne féljünk segítséget kérni. Az internet nem mindig a legmegfelelőbb forrás, összezavarhat, inkább forduljunk szakemberhez. Manapság egyre több segítőkész szakembert találhatunk, és sok esetben már lehetőség van online konzultációkra is.

Be kell látnunk, hogy az életmódváltás nem divat kérdése

A változtatás nem egyszerű, nehezen lépünk ki a komfortzónánkból, ehhez bátorság kell, kitartás, pozitív gondolatok, támogató környezet, de megéri. A cél kell hogy a szemünk előtt lebegjen, ami nem más, mint a jó közérzet. A pozitív életmódbeli változások csökkentik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, ez a panaszaink megszűnését jelentheti. Az egyéni panaszaink, betegségünk függvényében kell odafigyelni az étkezésre, emellett a megfelelő mozgásra is, amelyek a legnagyobb mértékben tudják javítani közérzetünket.
A gyógyulásra tehát sok időt és energiát kell szánni, nem elég az orvosi kezelés.

Az egészséghez vezető út a konyhában indul és a villán keresztül érhető el a cél.

Legyünk bátrak, változtassunk, kérjünk segítséget, ha ez egyedül nem megy, és a várva várt eredmény sem fog elmaradni.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.