Apa, fontos vagy!

Szerző:  Iociac Kerekes Tünde • Fotók: Unsplash • 2020. február 6.

Megosztom:

Apa, fontos vagy!

Az apák szerepének fontosságáról a gyerekek első életéveiben

Mikor a békésen alvó gyermekemre és apjára nézek, vagy mikor nevetésüktől hangos a ház, rájövök, mennyire hálás lehet szívem, mennyire szerencsés vagyok, hogy olyan férjem, gyermekemnek olyan apja van, aki aktívan részt vállal a gyermeknevelésben.
Nem annyira magától értetődő ez, hisz én például olyan családban nőttem fel, ahol tabu volt az apa számára a pelenkázás, mesélés, közös játék, éneklés. Apa az volt, aki dolgozott. Nem egyedi eset az ilyen család, nagyon sok generáción át a férfi szerepek között nem szerepelt az „apáskodás” ilyen oldala. Szerencsére ma már egyre inkább változik ez a szerep, ezt látom barátaim körében, ugyanakkor a témában megjelent írások is egyre többet foglalkoznak ezzel a témával, kiemelve a gyermek fejlődésében az apák aktív szerepét.
Nőből anyává válni, bár csodás hivatás, mégis tele van félelmekkel, nehézségekkel, új teendőkkel, érzésekkel, melyeket megélni, feldolgozni, teljesíteni sokkal könnyebb, ha ezt egy szerető társ támogatásával teszed. Maga a hír, hogy gyermek növekszik a szíved alatt, egy teljesen új világot nyit meg, mely tele van bizonytalansággal, ezét fontos, ha már ekkor a leendő édesapa is jelen van.
Az elkövetkezendő kilenc hónap hullámvasútján sokkal könnyebb, ha párban utaztok. A közös ultrahangvizsgálatok segítenek abban is, hogy közelebb kerüljön az apa, anya szerep, ez az ismerkedés első formája, mely ugyanolyan fontos lehet, az édesapának, mint az édesanyának.
A szülés, születés eseménye pedig egy olyan találkozás, mely átformálja az embert, többé már nem az, aki belépett a szülőszoba ajtaján. Ma már sok édesapa vállalja ezt a fizikailag és lelkileg is nagy fordulatban való részvételt, akik ezt átélik, mind pozitívan, csodás élményként mesélnek róla.
Egy teljesen új korszak kezdődik az új apa és anya életében — első gyerek érkezésekor — hármasban. Sok esetben az apák is derekasan besegítenek a mindennapos rutinba: fürdetik, etetik, ringatják a gyermeket, hagyva az édesanyának időt, energiát a regenerálódásra is, mely az első hetekben igencsak nagy segítség. Ahogy cseperedik a gyermek, egyre inkább több szerephez juthat az édesapa, nem csak fizikai igények, feladatok teljesítésében.

Mit adnak az édesapák a gyermekeinek?

Kétségtelen: az apa kulcsfigura a gyermek életében. Az apa szerepe tradicionálisan az, hogy a társadalmi normákkal megismertesse a gyermeket, valamint az is, hogy a korai anya-gyermek függőségi viszonyt szeretettel, fegyelmezéssel átformálja, és a gyermek előtt megnyissa a világ kapuit.
Hiszen ő az első személy, aki „létezik” a gyermek számára elsőként, a kinti világban. A szülők azok akiktől elsajátítja az érintés művészetét, ezért rendkívül fontos, hogy minél több testi kontaktus legyen, nem csupán az anya és gyermeke között, hanem a gyerek és az apa között is. Ez kulcsfontosságú lehet, hisz a gyerekek a családban tapasztalják meg és tanulják meg érzelmeiket kifejezni.

Az apa hatása érvényesül a nemre jellemző viselkedésformák kialakításában is mind a fiúk, mind a lányok esetében.

Rengeteg film, írás mutatja be, hogy a gyermekek számára az apa az erő, a biztonság képviselője, a „hős”, akire a fiúgyermekek hasonlítani szeretnének. A lányok életében az apa az első férfikép, aki önbizalomra, önértékelésre nevelheti gyermekét, ambícióit táplálhatja, de ugyanakkor megköveteli a szociális és társadalmi normák betartását is.
Az apasággal kapcsolatos kutatások is kimutatták, ugyanakkor én magam is megtapasztaltam, hogy mennyire fontos a gyermek és az apa közti játék, hisz teljesen más jellegű, más képességeket fejleszt. Az apák inkább a mozgásos játékokat részesítik előnyben, mint a bújócskázás, labdázás, birkózás, így fejlesztve a gyermek fizikai képességeit, míg az anyáké inkább az intellektusra koncentráló foglalkozások, mint például a mesélés, éneklés, kézimunkázás.
Rendkívül fontos lenne, hogy minél több családban apa is „szülessen” a felnövekvő generáció számára.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ