ANZAC-keksz

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2021. február 27.

Megosztom:

ANZAC-keksz

-Új- Zéland-

Új-Zélandon tett látogatásunk gasztronómiai emlékei között valószínűleg dobogós helyen végez a Pavlova, de mivel erről az elmúltakban esett szó, nézzük, még milyen újdonságokat kínál nekünk a Földnek e távoli szeglete. Az oposszumpörköltös standot széles ívben elkerülve, kóstoljunk bele a kiwi húsos pitébe (tévedések elkerülése végett: nem a madár vagy a gyümölcs, hanem az errefelé élő, kiwinek nevezett jóemberek alkotják).
Amúgy, gyanúsan hasonlít az angol pásztorpitéhez (ezt nevezném Wellington- hatásnak ). Hangihoz áss egy nagy lyukat az óceán partján, melegíts fel köveket -tűzzel, akár-, tekerj be levelekbe zöldséget és húsokat, tedd egy nagy kosárba, takard le, és sörözz mellette néhány órát (nem csak az alkoholszint emelkedése miatt fognak csúszni a finom falatok!). Ausztrália és Új-Zéland egyik kedvenc aprósüteménye az ANZAC biscuit, aminek a története az első világháborúban kezdődött. Az ANZAC egy mozaikszó, az ausztrál és az új-zélandi hadseregek egységeiből álló katonai csapatot jelenti: Australian and New Zealand Army Corps. Az édes és omlós, hosszan elálló és olcsó, még az ínségesebb időkben is beszerezhető alapanyagokból készülő, katonáknak sütött keksz megörökölte ezt a nevet (szegény hadfiak, feszt spórolós élelmezés mellett kellett csatát nyerniük).

Hozzávalók:

– 10 dkg vaj,

– 2 evőkanál aranyszirup vagy méz,

– 12 dkg liszt, 8 dkg zabpehely,

– 8 dkg kókuszreszelék,

– 5 dkg cukor,

– 1 kávéskanál szódabikarbóna,

– reszelt narancshéj, vaníliakivonat.

Elkészítés: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet vagy szirupot, valamint 1 evőkanál vízzel elkevert kávéskanálnyi szódabikarbónát, majd a tűzről levéve félretesszük. A száraz alapanyagokat összekeverjük a vajas keverékkel, ízesítjük, amivel szeretnénk (ma vörösáfonyacsepp és csoki). A masszából kekszet formázunk -nehézkes művelet, ami az eredményen is látszik-, 180 fokos sütőbe toljuk, és 12–13 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Katonásan jelentem: eme keksz olcsósága ellenére, pazar ízözönnel ajándékozza meg készítőjét (már, ha jut neki belőle)!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ