A téli bőrápolás aranyszabályai

Szerző: Vinczefi László Éva • Fotók: Freepik • 2020. december 9.

Megosztom:

A téli bőrápolás aranyszabályai

A hosszú, hideg tél nemcsak az immunrendszerünket, hanem a bőrünket is megterheli. Télen még az egészséges bőr ellenállóképessége is lecsökken, ezért különösen fontos, hogy vigyázunk a bőrünkre. Ha nem figyelünk oda, akkor bőrünk kiszárad, kipirosodhat és irritálttá válhat.
Télen a bőrünket sok minden károsíthatja. Az egyik ilyen tényező a hőmérséklet különbség, a kinti hideg levegő és a fűtött szoba száraz levegője, amely alaposan meggyötri a bőrünket. Ennek hatására bőrünk folyadékot veszít és egy idő után fakóvá, szárazzá és élettelenné válik. A másik tényező pedig az, hogy a bőr zsírtartalmát, illetve védőrétegét két forrásból nyeri: a szarurétegen lévő védő zsírokból és a faggyúmirigyek által termelt faggyúból. A faggyút ugyanúgy kell elképzelni, mint a vajat. Ha meleg van, akkor az szinte kibuggyan a pórusokból és szépen elkenődik az arcon, így képes védeni a bőrt a kiszáradástól. Hideg időben viszont a bőrre nem kerül rá elég faggyú és ami rákerül az is nehezen oszlik szét.
Mivel az időjárás viszontagságait csak az egészséges, megfelelően ápolt, edzett bőr viseli el károsodás nélkül, fontos, hogy időben változtassunk bőrápolási szokásainkon. Íme néhány szabály, ami segít ebben:

1. HASZNÁLJ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKET!

A szobában lévő páratartalom befolyásolja a bőrünk hidratáltsági szintjét és a bőr védőgátjának állapotát. Amikor a levegő száraz, a víz könnyen elpárolog a bőrünkből, aminek hatására sérül a védőréteg és a ráncok is gyorsabb alakulnak ki. Egy 2007-ben Japánban végzett kutatás során a szoba páratartalmát és a bőrhatásokat (bőr rugalmasságát, ráncokat) vizsgálták. A résztvevők először egy magas páratartalmú helyiségben, majd később egy alacsony páratartalmú helyiségben tartózkodtak egy bizonyos ideig. Az eredmények azt mutatták, hogy a páratartalom 30%-os csökkenése jelentősen csökkentheti a bőr rugalmasságát, és mindössze 30 perc alatt elmélyítheti a finom vonalakat és ráncokat.
Tehát a bőrünk és az egész egészségünk szempontjából fontos, hogy szerezzünk be egy jó párásító készüléket és egy páratartalom mérő berendezést. Állítsuk a páratartalmat 30–50% között, mivel télen az emberi bőrnek ez a legideálisabb páratartalom.

2. CSÖKKENTSD LE A ZUHANYZÁSI IDŐT ÉS A VÍZ HŐMÉRSÉKLETÉT!

Télen mindenki imádja a hosszú, forró zuhanyzást, de a bőr szempontjából a langyos vizes és rövid ideig tartó zuhanyzás sokkal előnyösebb. Ha túl hosszú ideig éri a bőrt a forró víz, akkor az leoldja bőrünk zsírrétegét és csökkenti a bőr olajtartalmát. Rendszeres tisztálkodáshoz elegendő egy rövid zuhanyozás naponta. Ha mégis néha szeretnénk elmerülni egy kád forró vízben, akkor használjunk a fürdéshez természetes fürdőolajat, ami hidratálja a bőrt.

3. MÓDOSÍTSD BŐRÁPOLÁSI SZOKÁSAIDAT ÉVSZAKNAK MEGFELELŐEN!

Télen különösen a fedetlen arcbőrünket kell az időjárás viszontagságaival szemben megvédeni. Ezt a bőr hidro-lipid (védő) rétegének megerősítésével tudjuk elérni. A bőr hidro-lipid rétege a faggyúmirigyek által termelt faggyú, illetve a verejtékcsatornákon a bőrfelszínre kerülő verejték keveréke. A faggyú legfontosabb összetevői a különböző telítetlen zsírsavak (sztearinsav, gamma- linoleinsav, palmitoleinsav), a viasz, szkvalán és koleszterol-észterek. A száraz arcbőr elkerülése érdekében télen a hidro-lipid réteget pótló és erősítő, magas zsírtartalmú termékek használatát javasolom, főleg kinti tartózkodás esetén.
Télen ezért olyan vajakat és növényi olajak kell alkalmazni, amelyek telítetlen zsírsavai a legjobban hasonlítanak a faggyú zsírsavaihoz. A faggyú sztearinsav tartalmát leginkább a sheavaj vagy kakaóvaj helyettesíti. A gamma-linoleinsav tartalmát a ligetszépe olajjal vagy gránátalmamag olajjal lehet pótolni. A palmitoleinsav tartalmát szintén a makadámia olajjal tudjuk pótolni. A hiányzó viasz legkiválóbb forrása pedig a jojoba olaj, a szkvaláné pedig az olívaolaj.
Továbbá nagyon fontos, hogy télen ne használjunk magas víztartalmú hidratáló krémet. Fagypont körüli hőmérsékletnél a magas víztartalmú krémek nemcsak hogy nem érnek semmit, de akár veszélyesek is lehetnek, mivel ezek konkrétan ráfagyhatnak az arcbőrünkre és a bőr védőrétegét ezzel károsíthatják.
TÉLEN ha kimész, csak vízmentes, zsíros alapú kenőcsöt, vajat, olajat kenj az arcbőrödre. Semmiképp ne használj magas víztartalommal rendelkező krémet, vagy ha használsz, akkor lehetőleg csak otthon vagy melegben használd a terméket (max. lefekvés előtt).

4. MOZOGJ TÉLEN!

A hideg hatására a bőrerek összehúzódnak, hogy megőrizzék a hőt, ezért a bőr vérellátása csökken és kevesebb oxigén jut a sejtekhez. A bőr vérkeringésének visszaállítására az egyik legjobb megoldás a mozgás. Nincs az a szuper krém, amely olyan hatást érne el arcbőrünk rugalmasságát illetően, mint egy 20–30 perces mozgás.

5. EGYÉL VITAMINBAN GAZDAG ÉTELEKET!

Télen nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy bőrünk állapota nemcsak attól függ, hogy mit kennünk rá külsőleg. A táplálkozásunk is meghatározza azt, hogy bőrünk hogyan vészeli át a hideg időjárást. Télen kimondottan fontos, hogy változatos ételeket együnk, amik tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat:
  • A sütőtökben, tojássárgában található béta karotin gondoskodik a bőr vízháztartásáról, segíti a sejtek osztódását.
  • A teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban lévő B-vitamin segít elkerülni a kiszáradt, viszkető bőrt.
  • Az almában, savanyú káposztában lévő C-vitamin immunerősítő hatással rendelkezik, javítja a bőr rugalmasságát és enyhíti a bőröregedés jeleit.
  • A céklában található likopin segít a bőr rugalmasságának fenntartásában.
  • A halmájolaj, tojás fogyasztásával pedig a D-vitamin pótlásáról gondoskodunk, mivel a fényszegény hónapokban erre szükség van. A D- vitamin beindítja a bőr regenerációs folyamatait, ugyanis serkenti a hámsejtek megújulását.
A korábbiakat összegezve télen a bőrünkre jobban kell vigyázni, mint más évszakokban. Fontos, hogy mind kívülről, mind belülről tápláljuk a bőrünket. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor bőrünk nem szárad ki és ellenállóbb lesz a hideg téli időjárással szemben.
Szép és egészséges bőrt kívánok neked!
Vinczefi Éva – bőrterapeuta

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ