A feketeköménymag-olaj titkos hatása a bőrre

Szerző: Vinczefi László Éva • Fotók: Pinterest, Freepik • 2021. november 30.

Megosztom:

A feketeköménymag-olaj titkos hatása a bőrre

Hallottál már a „fáraók aranya” olajról? Az egyiptomiak így nevezték a feketeköménymag-olajat, amely több mint 2500 éves múltra tekint vissza.

Mi az a feketeköménymag-olaj?

A Nigella sativa egy kis virágzó cserje, amely Kelet-Európában, a Közel- Keleten és Nyugat-Ázsiában nő. A cserje olyan gyümölcsöket hoz létre, amelyeknek apró fekete magjai vannak. Ezeket a fekete magvakat évezredek óta használják gyógymódként. A régészek Tut király sírjában is fekete magvakat találtak, hangsúlyozva ezek fontosságát a gyógyítás és védelem történetében. Továbbá Kleopátra ezen magvak olaját használta természetes szépítőszerként.
A feketekömény-olajat a magvak sajtolásával nyerik ki. A zsíros. feketekömény-olaj színe sárgás vagy vöröses egészen a barnáig, és aromás, borsos illata van. A Nigella sativa olaja olyan értékes anyagokat rejt magában, mint a LINOLSAV, amely a kétszeresen telítetlen zsírsavakhoz tartozik, és ezért nagyon egészséges. Az olaj legfontosabb tartalma mégis a TIMOKINON hatóanyag, amely nagyon erős gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Továbbá tartalmaz tanninokat és különböző szaponinokat, amelyek ugyancsak részt vesznek a gyulladások megelőzésében.
Az olajban többféle vitamin is megtalálható, mint a béta-karotin, különböző B-vitaminok — pl. a B1, folsav és a biotin —, valamint C- és E-vitamin. Megtalálható az olajban a szelén, cink, magnézium és réz, valamint szinte az összes esszenciális aminosav.

Feketeköménymag-olaj hatása a bőrre

A feketeköménymag-olaj minden bőrtípusra alkalmazható.
  • BŐRFIATALÍTÁS

A 100%-os feketeköménymag-olaj külsőleg alkalmazva fantasztikus bőrfiatalító és bőrregeneráló hatással rendelkezik. A benne lévő niacin segít megelőzni a bőr idő előtti öregedését. Serkenti az elasztin és a kollagén termelődését, kisimítja a finom vonalakat és megszünteti a ráncokat. A feketeköménymag-olaj külsőleg (akár belsőleg is) alkalmazva hasznos lehet az alábbi bőrbetegségekben szenvedők számára:
  • PSORIAZIS:

A pikkelysömör egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely a világ népességének körülbelül 1–3%-át érinti. A bőrbetegség hátterében egy fokozott immunreakció áll, aminek következménye a bőrsejtek túlzott osztódása. Egy tanulmány alapján kimutatták, hogy a Nigella sativa kivonatának sejtszinten is psoriasisellenes hatása van. Szabályozza a sejtek osztódását, ezért képes csökkenteni a pikkelysömör plakkok előfordulását. (Dwarampudi LP, Palaniswamy D, Nithyanantham M, Raghu PS. 2012. Antipsoriatic activity and cytotoxicity of ethanolic extract of Nigella sativa seeds.)
  • EKCÉMA:

Egy klinikai vizsgálat után, melynek során összehasonlítottak egy, az ekcémák kezelésében használatos szteroid-kenőcsöt (Bethamethasone) és a napi kétszer alkalmazott Nigella sativa olajat, azt találták, hogy mindkettő ugyanolyan hatásos a tünetek enyhítésében. A feketeköménymag-olaj mellett szól azonban a mellékhatások hiánya. (December 2012 Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology – Comparison of therapeutic effect of topical Nigella with Betamethasone and Eucerin in hand eczema)
  • BŐRGOMBA:

A feketekömény-olajnak gombaellenes hatása van a timokinon, a timol és a karvakrol összetevőinek köszönhető. Gombaellenes hatását kimutatták az olyan dermatofitákkal szemben, amelyek bőrgombát, körömgombát, lábgombát, lágyéki gombásodást okoznak.
  • PATTANÁSOK KEZELÉSE

Timokinon hatóanyaga révén (erős gyulladásgátló hatással rendelkezik) a gyulladt bőr kiváló gyógyítója, ezért problémás bőr ápolására, különösen a pattanásos bőrre jól alkalmazható. 1989-ben a Pakisztáni Orvosi Szaklapban publikáltak egy cikket a feketekömény csodás tulajdonságairól. Majd 1992-ben egy kutatást végeztek a Dhakai Egyetem orvostudományi karán (Banglades), ahol erős antibiotikumokkal mérték össze a feketekömény antibakteriális tulajdonságit. Az eredmények rendkívül érdekesek voltak — a feketeköménymag-olaj hatékonyabb megoldásnak bizonyult egyes baktériumfajok ellen, köztük gyógyszerekre erősen rezisztens törzsek ellen is. (ScientificWorldJournal 2019 Aug 14 Development of Novel Topical Cosmeceutical Formulations from Nigella sativa L. with Antimicrobial Activity against Acne-Causing Microorganisms)

Hogyan alkalmazzuk?

A feketeköménymag olajat (vagy nigella sativa) mind külsőleg, mind belsőleg érdemes alkalmazni bőrproblémák esetén. Külsőleg helyileg, vékonyan felkenve alkalmazható az adott bőrterületre a bőr megtisztítása után.
Összefoglalva bebizonyosodott, hogy a komplex tulajdonságokkal rendelkező csodanövény, avagy a feketeköménymag olaj jelentősen javítja a különböző bőrbetegségek tüneteit, így nemhiába kapta meg a „fáraók aranya” nevet.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ