Húsleves&böf-saláta

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla • 2023. június 3.

Megosztom:

Húsleves&böf-saláta

Böf-saláta, ha a helyi elnevezését használjuk, ámde, salade de boeuf, ha történetesen nem idegen számunkra a francia nyelv. Ami ugyan egy idegen nyelv, de elsajátítható! Mondom ezt teljes meggyőződéssel: fényévekkel könnyebb megtanulni ebben az országban, mint a koreait, melybe előbb-utóbb lehet beletörik a bicskám/fogam/nyelvem. Habár, elég makacs vagyok, amúgy meg mondta Szálasi is, hogy: Kitartás! Mondjuk, vele, körülbelül ennyivel értek egyet!
Tehát böf-salátánk egészen pontosan marha-salátát jelent, és ez az elnevezés akár találó is lehet, ha húslevesünket marhából készítjük. Ugyanis jómagam előnyben részesítem a csirkéből, tyúkból főttet, melynek tetején nem úszkálnak faggyúszigetek. Tudom, tudom, egészségre kiválóak, de… Aztán, Erdély-szerte -bevett szokás szerint-, a húslevesben főtt zöldségekből és húsból készíti a jól nevelt háziasszony a francia salátának is nevezett előételt.
Hogy miért is francia, az is megérne egy bekezdést, ugyanis inkább Oroszország felől támadott meg bennünket ez a ragály, ami szemmel láthatóan jól megfertőzte konyháinkat. Persze, nem baj ez, mert ízletes, mutatós, előételek, svédasztalok alappillére ő. Bájosan elheverhet rajta akár a töltött tojás, sajt, és sonka is. Baj csak akkor van, ha a családtagok nem eszik, csupán alkotója. Ki derekáról abszolut örömmel hiányolná a majonéz alkotta hurkát, ezért inkább nem rendeltetésszerűen használja a főtt zöldségeket, magyarán azon főtt állapotjában, a fazékból kikapkodva fogyasztja.
Vagy esetleg krémlevest főz belőle, kis húslé, botturmix, bor/tejföl (vagy joghurt, ha épp egészséges vásárlólistát készít) segítségével máris új életre kelhet salátánk. Dúsíthatjuk kukoricával, ecetes paradicsompaprika szeletekkel, főtt tojással, hagymakockákkal, imígy válván aztán svédasztalok kevésbé megszokott alkotóelemévé.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS