F-vitaminnal az ekcémás tünetek ellen

Szerző: Vinczefi László Éva • Fotók: Freepik • 2021. augusztus 9.

Megosztom:

F-vitaminnal az ekcémás tünetek ellen

Az ekcéma manapság az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely kellemetlen tüneteivel (bőrviszketés, hámlás, bőrvörösség) számos ember életét keseríti meg. Bár az ekcémát általában gyógyszeres krémekkel, orális gyógyszerekkel kezelik, azonban kutatások kimutatták, hogy az F-vitamin fogyasztása előnyös lehet az ekcémában szenvedőknél.

MI AZ F-VITAMIN?

Az F-vitamin valójában két zsírsav kombinációja, amelyekről talán már többet hallottunk: linolsav az Omega-6, és az alfa-linolénsav, az Omega-3. Ezek a zsírsavak a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Hatékonyan támogatják, erősítik az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Ugyanakkor elengedhetetlenek az egészséges és ragyogó bőr számára, mivel ezek építik fel a bőr gátját, ezáltal segítik a bőrt a nedvesség megtartásában és megvédik a bőrt a külső hatásokkal szemben.
F-vitamin nélkül a bőr gátja veszélybe kerül — nyilatkozta Christopher Caires, a Perricone MD vezető tudósa.
Valóban, amikor a bőrünk nem kap elég zsírt (F-vitamint), akkor hajlamos lehet olyan állapotokra, mint az ekcéma és az atópiás dermatitis, amelyeket általában szárazság, érdes, repedt textúra és fájdalom jellemez. Ha ilyen esetben, megnéznénk a bőr gátját mikroszkóp alatt, apró lyukakat fedeznénk fel rajta.

HOGYAN SEGÍT AZ F-VITAMIN AZ EKCÉMÁN?

Manapság a bőrbetegség előfordulásának oka lehet, hogy táplálkozási szokásaink megváltoztak az évek során. Felgyorsult világunkban leginkább magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztunk, ami nem kedvez sem a szervezetünk, sem a bőrünk számára, ugyanis a magas szénhidrátfogyasztás még inkább növeli az F-vitamin szükségletünket. Ha pedig a szervezetben nincs elég F-vitamin, ahogy már fentebb említettem, az különböző bőrgyulladások kialakulásához vezethet.
Az F-vitamin rendszeres bevitele jótékony hatással lehet az ekcéma megelőzésében, illetve a tünetek csökkentésében. Mivel az ekcéma is a gyulladásos bőrbetegségekhez tartozik, így a kezelésében a gyulladás csökkentése a fő cél. Főleg az Omega-3 zsírok képesek a gyulladás elleni küzdelemre, hatásukat a gyulladásos fehérjék képződésének gátlásával érik el.

HOGYAN ÉRDEMES PÓTOLNI?

Az F-vitamin olyan zsírsavakat tartalmaz, amiket a szervezet nem tud előállítani, ezért fontos, hogy elsősorban táplálék formájában hozzájussunk. Két fő forrásuk ismert: az állati és a növényi eredetű zsírok és olajok. A növényi eredetű olajok közül a búzacsíraolaj, lenmagolaj, szójaolaj, a szőlőmag-olaj és olívaolaj stb. tartalmazza. Az állati eredetű zsírok közül a tengeri eredetű halak, általában a legjobb telítetlen zsírsavforrások. Manapság azonban táplálkozás útján nem mindig tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget. Ekcéma esetén kutatások bizonyítják, hogy a belőlük készült minőségi halolajjal történő napi kiegészítés a legjobb megoldás a tünetek csökkentésére, ugyanis a magas minőségű halolaj készítmények megfelelő arányú Omega-3 zsírsavakkal vannak ellátva.
Egy 2012-es áttekintés, amely 3 tanulmányt tartalmaz a halolaj-kiegészítőkről és az ekcémáról, kimutatta, hogy a halolajjal végzett kezelés jelentősen javította az életminőséget és javította a viszketést az ekcémában szenvedőknél.
Egy korábbi, 2002-es tanulmány, amelyben 22 kórházi, ekcémás ember vett részt, megállapította, hogy a halolajjal végzett infúziós terápia jelentős javulást eredményezett az ekcéma súlyosságában, összehasonlítva a szójaolaj infúziójával.
Egy régebbi tanulmány azt találta, hogy napi 8,500 mg DHA-dózis 8 hétig javította az ekcéma tüneteit, javította az Omega-3 zsírok vérszintjét és elnyomta az IgE antitest termelést.
A termék kiválasztásakor fontos ügyelni arra, hogy a termékben megtalálhatóak legyenek az EPA és a DHA zsírsavak, hiszen ezek az alkotórészek töltik fel újra a kiszáradt, gyulladt bőrt. Egyes kiegészítők nagyobb mennyiségben tartalmaznak DHA-t, míg mások több EPA-t tartalmaznak. Az EPA és a DHA aránya is számít. A magasabb EPA arány a kutatások szerint a legjobb megoldás a gyulladások csökkentésére.
Az Omega-3 bevitel felső határa pontosan nincs meghatározva. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) azt javasolja, hogy a DHA és az EPA együttes bevitelét 3000 mg alatt tartsák naponta, bár számos tanulmány azonban magasabb adagolást alkalmazott káros hatások nélkül. Azonban az omega-3 nagy dózisa növelheti a vérzési időt. Ezért azoknak az embereknek, akik vérhígítószereket szednek, körültekintően kell eljárniuk, és beszélniük kell orvosukkal, mielőtt elkezdenék az Omega-3 kiegészítést szedni.

Összegzés:

A kutatások azt mutatják, hogy az F-vitaminnak erős gyulladáscsökkentő hatása van. Mint ilyen, főleg az Omega-3-ban gazdag étrend és a bevitt Omega-3-ban gazdag halolajjal történő kiegészítés javíthatja az ekcéma tüneteit és csökkentheti az ekcéma kockázatát.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS