Újjászületés és csokiterápia avagy mélypontról a végtelenbe 2

Szerző: Antal Hajnal •  Fotók: Antal Hajnal • 2019. szeptember 19.

Megosztom:

Újjászületés és csokiterápia avagy mélypontról a végtelenbe 2.

… cikkünk első részét itt olvashatod.

Újjászülettél. A fiaidból építkezve megalapítottad a Chocohause nevű vállalkozásodat és elkezdődött számodra egy csokiterápia. Mi az, ami a legnagyobb kihívást jelentette számodra?

Magát a rendszert volt nehéz kialakítani. A nagy fiam a társam lett, és tiszta szívből végeztük és végezzük a munkánkat. A munkám az életem, Kolozsvár az otthonom lett, és ez az egyedüli hely, ahol ma már otthon érzem magam. Úgy érzem, hogy mindennap van amiért felkeljek és harcoljak. Építő típus vagyok. Szeretek mindent önállóan a nulláról felépíteni, fenntarthatóvá tenni és bebizonyítani, hogy életképes volt az adott ötlet. A legnagyobb kihívást az jelenti számomra, hogy egyelőre nagyon nehezen tudom elengedni, kiadni a munkát a kezemből, és éppen ezért az életem egy egész nagy határidőnapló, egy rendszer, amiben minden napnak külön szerepe van. Be kell osztanom az időmet a sütésre és főzésre, az adminisztratív, cégvezetői dolgokra, a vásárokra, eleget kell tennem a megrendeléseknek, és nem utolsó sorban három fiú édesanyja vagyok, rájuk is kellő időt kell szentelnem.

Hihetetlen erő van benned. Árad belőled az életerő, sugárzol és a személyiséged abszolút elad. Maximalista vagy. Nem nehezíti meg ez a mindennapokat, főként, hogy a legtöbb folyamatot, feladatot egyedül látod el?

Addig, amíg az ember azt teszi, amit szeret, és amiért él, addig nem lesz gond az, ha valaki mindig a maximumra vágyik. Imádom megfőzni a csokikat.

Minden vágyam az, hogy ki tudjam elégíteni a különlegesebbnél különlegesebb elképzeléseket.

A receptjeimet saját magam találom ki, de folyamatosan figyelem, hogy mire van igény, és a legextrémebb kombinációktól sem zárkózom el. A csokik mellett házi süteményeket és tortákat is készítünk, mindezeket vásárokba is elvisszük. A legoptimálisabbnak tartom, hogy én képviseljem a céget az adott vásárokban, mert sokkal jobban el tudom adni önmagam, és ezáltal a csokikat is.

Apropó vásárok! Említetted, hogy az ország minden szegletébe jársz vásárba. Hogy lehet ezt bírni, mindenhová eljutni?

Van pár város és vásár, amelyek a szívemhez nőttek, és szívesen megyek vissza ezekre a helyekre. Az autóvezetés is most már a mindennapjaim szerves része, és nem probléma több száz kilométer levezetése sem. Az elmúlt évek sikerességét bizonyítja az is, hogy több neves vásár van, ahová minden évben folyamatosan meghívást kapok, és a legnagyobb szeretettel ennek eleget is teszek. Ez természetesen azt eredményezi, hogy nagyon sok visszajáró vásárlóval állok kapcsolatban, és ez erőt ad ahhoz, hogy folyamatosan fejlődjek, hogy színesítsem a termékpalettánkat.

Említetted, hogy Kolozsvár ma már az otthonod. Hogyan néz ki ma a csokik főzése, és honnan hová tart a cég?

Egy kis üzemben készülnek a finomságok, és van olyan nap, hogy 300 kg csokoládét is megfőzök. Tervben van egy kis cukrászda és bemutatóüzlet nyitása Kolozsvár szívében, és nem titok, hogy célom a közeljövőben egy egész csokigyár kapujának a megnyitása. Igazán büszkeséggel tölt el, hogy minőségi csokoládét gyártunk a legkiválóbb alapanyagokból. Az általunk felhasznált 100 százalékos kakaóbabszemek is ezt a minőséget képviselik. Én szerelmes vagyok a munkámba és úgy érzem, nem szeretnék most megállni, mert még nagyon sok kiaknázatlan lehetőség áll előttem.

A vásárok mellett rendelésre is készítetek süteményeket és tortákat is. Vannak olyan alkalmak, amikor egy időben több helyen is ott kellene lenned. Ilyenkor alkalmazottak segítenek be, ők képviselik a céget. Mekkora az a maximális rendezvényszám, amikor egy időben több helyen voltatok jelen?

Azt hiszem, a maximális rendezvényszám, ami egy időben és egyszerre zajlott, az hét esemény volt. Ez egy extrém eset volt, de ezt is teljesíteni tudtuk.

Nem csak finomak a termékeid, de a vállalkozás irányítását, fázisait is teljesen átlátod. Mitől tudsz te más lenni, mint a konkurencia? Miért az általad készített csokit fogom választani egy adott vásárban?

Számomra a konkurencia létezik is, meg nem is. Hiszek abban, hogy egymást segítve sokkal jobban tudunk haladni, és minket nem fog előrébb vinni az, ha próbáljuk a társunkat visszahúzni. Mindig is hittem a kapcsolatok erejében, együtt dolgozom a mai napig olyanokkal, akik konkurenciát jelentenének a szó szoros értelmében, de mégis megkapjuk azt a réspiacot, ahol én is és ő is érvényesíteni tudjuk önmagunkat, a termékeinket, az értékeinket. Én kóstoltatok és ajánlom is, hogy vásárlás előtt kóstolja meg a vásárló az adott terméket. És ha egyszer megkóstolta, akkor rabul ejti és úgy a csokijaink, mint a sütemények magukat fogják eladni. Ennek ellenére mindig van, aki próbál visszahúzni, ellehetetleníteni, de még ez sem tud eltántorítani attól, hogy haladjak előre.

Kóstoltam a kávés, a levendulás és a bogyós gyümölcsös házicsokoládét. Nem tudnék választani, isteni finomak és nagyon kíváncsi vagyok, hogy a születésnapodon ki süti a tortádat?

(Nevet) Természetesen én.

Egyre fontosabb lesz az életünkben a környezetünk védelme, a műanyagprobléma kezelése. Hogyan tudtok ti hozzájárulni a környezet védelméhez?

Számomra is fontos a környezet védelme, és éppen ezért nem használunk a csokoládék eladásakor műanyag csomagolószert. Sőt, ősztől teljesen műanyagmentes elveket követve fogjuk árusítani a csokikat és a süteményeket.

Jó a humorod, tisztában vagy a képességeiddel és addig harcolsz, amíg eléred a célod. Mi szerinted a siker titka?

Szerintem, ha egy ember azt csinálja, amit szeret és amihez ért, akkor sikeres tud lenni a saját maga kis világában.

Ha kellőképpen ki tudod tűzni a célt és harcolsz érte, akkor szintén sikeresnek mondhatod magad. Ha megkapod igazolásként a választ a külvilágtól, hogy jól végzed a munkád, értéket teremtesz, akkor szintén elkönyvelheted ezt a folyamatot sikerként. Élni kell a pillanat erejével. Tudni kell, hogy mi, mikor, miért történik, és bízni kell nagyon, nem szabad a hited elvesszen.

Ha holnap kihúznának mindent alólad, elvennék mindened, még egyszer újrakezdenéd?

Újra, bármikor. Önerőből kiépítettem ezt az egész rendszert, másodjára is ugyanígy járnék el, és bármikor újrakezdeném.

Rögös, de gyönyörű az életút, amit eddig bejártál. Hogy érzed, kinek tartozol a leginkább hálával és köszönettel?

Minden napért hálás vagyok, hogy van amiért felkeljek, amiért éljek, de úgy érzem, hogy mindez nem jöhetett volna létre, ha például 2014-ben az akkori kolozsvári városvezetés nem állt volna mellém, és nem támogatott volna. Azonban hazudnék önmagamnak, ha azt mondanám, hogy a fiaim nem adtak erőt a mindennapokban. Eszméletlen az az erő, amit tőlük kaptam és kapok, és számomra soha nem jelentett terhet az, hogy három gyermekkel kellett nekivágjak az ismeretlennek. Minden nap hálát adok azért, hogy vannak, és miattuk is megéri ezt az egészet véghezvinni.

Mélypontról indultál, de a végtelenbe tartasz. Mit üzensz a jövő vállalkozónőjének?

A legelső lépés a bennünk levő belső hang feltárása kell legyen mindenképp. Hallgatni kell a belső hangra, és követni kell azt. Az érzelmek nagyon sok esetben meg tudják mutatni az utat, üzenni tudnak, csak tudni kell hallgatni a megérzésekre. Nem szabad hagyni, hogy a külső tényezők, rokonok, barátok befolyásoljanak, és kell tudni egy rendszert kialakítani, ebben gondolkodni. Hinni kell az elképzelésünkben és találni egy motivációt, egy kapaszkodót, ami mindig erőt fog adni. Nem szabad soha feladni. Végezetül talán a legfontosabb, hogy amit megálmodsz magadnak, azért mindent meg kell tenned, nem szabad hagynod magad eltántorítani az eredeti elképzelésedtől, az álmaidtól, a vágyaidtól.

… cikkünk első részét itt olvashatod.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ