Karácsony100 — Egy akcijjjóóó, ami tényleg jó!

Szerző: Kovács Réka •  Fotók: Pokapi, Unsplash • 2019. november 22.

Megosztom:

Karácsony100 — Egy akcijjjóóó, ami tényleg jó!

Lehet-e másképp? A nagy karácsonyi őrületre gondolok… ami már a novemberi, de akár az októberi ajándékkereséssel elkezdődik. Míg egyesek csak fejben tervezgetnek ilyen korán, mások már a billentyűzeten pötyögnek, hogy online rendeljenek, és idejében megérkezzen a gondosan kiválasztott ajándék, vagy éppen boltokban sétálnak ötletek után kutatva, mert milyen is lenne az ünnep ajándékok nélkül?
Ha már adott a jelenség, akkor ezt kihasználva, és csakúgy mint a Mentor Programmal (erről már olvashattál itt), ezzel az akcióval is a segítő szándékra alapozva találta ki a Karácsony100 elnevezésű projektet a Transylvanian Art and Trade egyesület (amely az erdélyi kézműveseket fogja össze) a Női vállalkozók Erdélyben csoporttal karöltve. A projekttel a szervezők leginkább a kézműveseket szeretnék segíteni, másodsorban meg azt a sok-sok ajándékkeresőt, akik keresgélnek, kutatnak az ideális meglepetések után. Harmadszor és nem utolsó sorban, az egész erdélyi és partiumi kisvállalkozói, meg kézműves közösségnek segítenek, általuk pedig a helyi gazdaságnak, tehát mindenkinek jó!
A kampányba bekapcsolódhat az a vállalkozó vagy kézműves, aki vállalja, hogy idén karácsonyig előállít és igyekszik eladni valamiből 100 darabot. A termékek vagy akár szolgáltatások a zerowaste jegyében kell szülessenek, vagyis előállításuknak és használatuknak minél kevesebb terhet kell jelentenie a környezetre.
Az előállítónak beszélnie kell a kampányról, felhívni a figyelmet rá, például azzal, hogy a vállalkozása, és akár saját közösségi oldalán jelzi bejegyzésben, hogy részt vesz a kihívásban, azzal a céllal, hogy idén minél több helyi termék kerüljön a fa alá. Természetesen a közösségi média összes lehetőségével élni lehet, például a külön erre a célra kitalált és megszerkesztett logót, fényképkeretet lehet használni a profilképre, vagy cover fotóra szerkesztve, vagy helyette.
A kampány szervezői gondoskodtak, hogy többféle vizuális elem közül is választhassanak a Karácsony100-ban résztvevők. Amikor az illető elad egy terméket, akkor jelzi a vásárlónak, hogy segített neki a cél elérésében azzal, hogy megvásárolta az x. számú terméket. Időnként azt is lehet jelezni az oldalukon, hogy milyen irányban haladnak a kihívásban: „most készül a 49. termék”, vagy „ma kelt el a 38. termék”, mindezt persze fotóval is illusztrálva. Minél több kézműves csatlakozik a kampányhoz, annál nagyobb mértékben terjed a hír magáról a kampányról, ezáltal a termékeik és ők is ismertebbek lesznek, ami eladást és jövedelmet is kreál számukra.
Két nagy célja van a projektnek: az egyik az, hogy a kézműves merjen nagyban gondolkodni és igyekezzen eladni ennyit. A másik az, hogy a vásárlókat elérjék, és rávegyék őket arra, hogy helyi terméket vásároljanak, mert környezettudatosabb, és mert gazdaságilag is előnyösebb: helyben marad a pénz, és ez mindig jót tesz a helyi gazdaságnak.
Tehát a kampányban résztvevők szeme előtt az lebeg, hogy minél többen vásároljanak kézműves terméket karácsonyra, amelyet — nem mellékesen — minimálisan vagy egyáltalán nem csomagol be az eladó. Summa summarum: a kampány a környezettudatosság jegyében is zajlik! Azokra is gondolnak, akik élményt ajándékoznának: csatlakoztak olyan családi vállalkozások is a Karácsony100-hoz, akik szolgáltatásokat nyújtanak.

Az egészet egy nagy körforgásnak kell elképzelni: bátor, vállalkozó szellemű kézművesek és vállalkozók bekapcsolódtak egy összefogó kampányba, amely keretén belül egyenként alkotnak 100 terméket, és megpróbálják őket eladni.

Aki tőlük vásárol, az helyi vállalkozót támogat, aki majd abból a pénzből vásárol, azt költi családjára. Ha idealizálni akarjuk a folyamatot, akkor azt is mondhatnánk: miért ne legyen a te pénzedből egy másik erdélyi családnak is jobb karácsonya?
A projekt sikerességéről árulkodik, hogy akad olyan kisvállalkozó, akitől — a kampányban való részvételének meghirdetése után alig pár órával —, már megrendeltek 100 darab terméket, és le kellett zárnia a rendelők sorát. Van olyan vállalkozó, aki már bejelentette, hogy célba ért, sikerült eladni 100 terméket, pedig messze vannak még az ünnepek.
Adni jó, de belegondoltunk-e valaha, hány féle képpen adhatunk? Ha már szükségünk van egy termékre, és pénzt adunk érte, akkor gondoljuk meg hova adjuk. A pénz érték, az ajándék is érték, de az is érték lehet, ami egy vásárlás mögött van. Talán még fontosabb. Döntsünk tudatosan.
Végezetül olvassátok az egyesület lényegre törő felhívását a kampánnyal kapcsolatban:
„Légy olyan Angyal, aki helyi kézműves műhelyéből szerzi be az ajándékokat. Legyen két kézzel és tiszta szívből készült ajándék a fa alatt. Ez itt a #karácsony100, ahol erdélyi kézművesek és szolgáltatók kínálják portékájukat.
Legyen részed benne!”

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ