Galette — a francia pite

Szerző: Juhász Zita • Fotók: Juhász Zita • 2022. május 30.

Megosztom:

Galette — a francia pite

A szezon egyik legfelkapottabb és legkönnyedebb desszertje, mely most, a legbőségesebb epertermés idején nagyon látványosan elkészíthető.
Különlegessége ennek a francia pitének az, hogy bármivel tölthető s emiatt bármikor elkészíthető sós vagy éppen édes ízben is, a szezon terméseinek és a mi ízlésünknek megfelelően. Rendkívül jól elkészíthető egy tartalmas főfogásként vagy desszertként. A galette tésztája nagyon jól variálható. A fehérlisztes alap helyett teljes kiőrlésű lisztből, darált mandulából is készíthetjük a tésztát, gazdagíthatjuk fűszerekkel, hangolhatjuk a tölteléknek megfelelően.
A galette tésztája lisztből és vajból készített morzsa, amit vagy hideg vízzel, vagy tojássárgájával teszünk teljessé és azt kiegészítendő a tésztába egy kis tejfölt teszünk. A tejföltől rendkívül rugalmassá válik a tészta, a hűtési idő lerövidül, a tészta könnyedén kezelhető lesz, nem fog szakadozni, sem repedni.
Legyen az akár sajtos, húsos vagy gyümölcsös töltelék, arra figyeljünk oda, hogy ne legyen az túl nedves vagy olajos, hiszen könnyen átitathatja a tésztát, melynek sülési nehézségei lesznek.
Több kisebb, vagy egy-egy nagyobb galette is nagyon mutatós lehet a hétköznapi étkezések színesebbé tétele érdekében, de egy hétvégi asztalt is felejthetetlenné tehetünk vele. Akár maradékmentés céljából is elkészíthetjük és varázsolhatunk konyhánkban egy teljesen új, francia ételt.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ