Erdélyi szállások és koncepciók: kikapcsolódáson kívül nyújthat valami pluszt egy utazás?

Szerző: Matusinka Beáta •  Fotók: Matusinka Beáta • 2019. július 13.

Megosztom:

Erdélyi szállások és koncepciók:  kikapcsolódáson kívül nyújthat valami pluszt egy utazás?

„Alig várom, hogy induljunk”, „Épp most érkeztem haza, de már tervezem is a következő utamat”, „Egész évben dolgoztam, most már igazán megérdemlem a pihenést” — ugye, ismerősen csengenek az alábbi mondatok? De vajon egy szállás lefoglalása kapcsán a kényelmen, kalandon, relaxáláson, áron, kilátáson kívül egyéb faktor is számít? Miért ne értékelhetnénk valami mást is a döntésünkkel?
Az elmúlt 10-15 év során, amiről itt  is olvashattok, elég sok kilométert tettem, tettünk meg. Ehhez számos helyen, ha éppen nem az egyik otthon jelentette az állomást, szállás is társult. Sokféle helyet próbáltunk ki Erdélyben és a nagyvilágban egyaránt. Hagyományosat, teljesen új építésű, üvegfalas modern dizájnút, drágát, olcsót, városit, falusit, vagy éppen teljesen izoláltat a hegy tetején. Egy idő után pedig körvonalazódott, hogy mit is keresek valójában, hol kapok pozitív impulzusokat, és hol érzem magam csupán egy egyszerű fogyasztónak a sok közül. Ha egy vezérfonalra kellene felfűznöm azokat a szállásokat, amelyek valóban maradandót nyújtottak a szimpla vendéglátói szolgáltatáson túl, talán egy sajátos, de némiképp hiteles koncepció megléte lenne. És milyenek is ezek a koncepciók itt Erdélyben?

Koncepció 1 – A parasztházak megmentői

Borospataki Skanzen Panzió – Szállás a Gyimesekben

 

Borospataka, Gyimesek, Csíkszeredától 36 km-re

Noha Péter, a gondnok elmondása szerint szándékosan nem reklámozzák a helyet, remélem nem fognak megsértődni, hogy velük kezdem a listám. De, ez a az egyik legfrissebb élmény és remélem nem olyan utazókat fogok inspirálni, akiket zavar, ha a 100 éves ágy recseg. „Meglátni és megszeretni — valahogy így kezdődött”, szerepel honlapjuk (www.skanzen.ro) bemutatkozójában. Szász István és családja a 2000-es évek elején vett itt telket, ahol egy öreg ház, meg egy csűr árválkodott. Egy hirdetést adott fel, melyben asztalos műhelye számára régi fát keresett bútornak. Sokan jelentkeztek a hirdetésre, egész házak váltak eladóvá. Így történt, hogy a környező patakokból „elszálították” a halálraítélt házakat, lebontották és ugyanúgy visszaépítették ezen a telken azokat.
A csíkmadarasi kivételével az összes csángó parasztház: Nagygyimesből, Gyimesbükkből, Gyimesközéplokról, Bálványos patakáról, Buhapatakáról, Gyimesfelsőlokról, Görbepatakáról. Két csűr található a telken, az egyik étkezőként és közösségi térként, a másik fürdőházként funkcionál, egy kápolna, múzeum, valamint az új építésű kúria. Olga főzött nekünk: házias ételek, kedves szavak, beszélgetések vártak minket reggel és este. Következő vendége a Magyar Állami Néptáncegyüttes volt. A táj lenyűgöző, a csend, nyugalom és hagyományos életforma itt még teljesen mindennapos. Egyszerű ragaszkodás a szépséghez és mélységhez.

Casa din Vale Breb, illetve Sura lu’ Costan, valamint Casa Faina Breb

 

Breb, Máramaros megye, Nagybányától 48 km-re

 

 

Forrás: Casa din Vale Breb
Egy fiatal család két kislányukkal eldöntötte, hogy elhagyja a hektikus nagyvárosi, kolozsvári életet, és a békés életet választja ebben a csodaszép máramarosi faluban, Breben. Itt is megtalálható még az autentikus életforma, érdekesen keveredve a kanadai, amerikai, svájci turistákkal, sőt sok külföldi már házat vásárolt. Projektjük célja a hagyományos, régi faházak, a helyi építészet és belső használati tárgyak megmentése, új életet és értelmet varázsolva számukra. Az eljárás pedig a csángó házak esetével azonos, új telekre kerültek a régi házak, teljesen hagyományosan, számozva, lécről lécre viszaépítve. Ottjártunkkor az ide ékrező turisták szemmel láthatóan éppen ezt a sajátos helyit — amitől a legtöbb helyi szabadulna — találta a legvarázslatosabbnak.

Koncepció 2 – Egyszerűség, az adott környezetre szabva

Diana menedékház

Şant község, Beszterce-Naszód megye, 81 km-re Besztercétől

 

A Radnai havasokban 1250 méteres magasságban elhelyezkedő menedékház nem a kényelmes körülmények megteremtéséről szól. Nem is emelkedik ki esztétikailag, sőt még néha füst is jött ki a kályhából. De mégis évek óta megmaradt az a természetközeliség és egyszerűség, ami a hegymászással társítható. Ott nem húz vissza a kényelem, a wellness szolgáltatások, a hatalmas betontömb, csak a páratlan kilátás hívogat egy hosszú túrára.

Cabana Fântânele

Durău, Neamț megye, 50 km-re Borszéktől

 

Nagyjából ugyanaz a koncepció, semmi extra úgymond, kőből és fából létrehozott régi menedékház 1220 méteren, ahol a funkcionalitás az első, úgymond környezetbarát, környezettudatos építmény, egy régi világból. A Csalhó hegységben helyezkedik el, ahonnan sokkal könnyebb megközelíteni a Toaca (1904 m) csúcsot és a Panaghia sziklát. Érdekes módon kevés ehhez hasonló helyet lehet találni újabban a hegyekben, amely csupán a menedékadást és túrákat ösztönözné. A legtöbb szállás a lehető legkevésbé oda illő módon igyekszik a vendégeinek a passzív pihenést ajánlani.

Koncepció 3 – Egyszerűség, skandináv mintára

Cabana Șapte

 

Breaza, Brassó megye, 30 km-re Fogarastól

 

 

Forrás: Cabane șapte
Az egyetlen szálláshely a felsoroltak közül, amelyiket még nem fedeztem fel a valóságban, viszont annyira újszerűnek tűnik az itthoni vendéglátói palettán, hogy fontosnak tartottam a beemelését ebbe a listába. A Fogaras hegység lábánál, a természet közepén elhelyezkedő modern menedékház letisztult dizájnnal rendelkezik.
Folytatás következik… 
Frissítve: a folytatás itt.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ