Erdélyi szállások és koncepciók 2.

Szerző: Matusinka Beáta •  Fotók: Matusinka Beáta • 2019. július 15.

Megosztom:

Erdélyi szállások és koncepciók:  kikapcsolódáson kívül nyújthat valami pluszt egy utazás? 2.

… cikkünk első részét itt olvashatod.

Koncepció 4 – A régi és az új ötvözete

Itt az első koncepcióhoz hasonlóan az épített örökség megmentése a cél, de a modern trendekre szabva. Vagyis ami átörökíthető, megmenthető a régiből marad, megfelelően felújításra kerül, valami teljesen újjal, elsőre meghökkentően mással, de mégis odaillővel fűszerezve.

Mikes-kastély, Zabola

 

Zabola, Kovászna megye, 40 km-re Sepsiszentgyörgytől

A Mikes-kastély kitűnő példája mindannak, ami az erdélyi arisztokráciával történt az elmúlt században. Festői környezetben elhelyezkedő, részletekben gazdag épített és szellemi örökség, amelyet ugyan 50–60 évig a politika igyekezett megsemmisíteni, kihasználni, ám a kitartásnak és tartásnak köszönhetően, egy új generáció révén ismét kitűnik az átlagból.

 

Az 50 hektáros Mikes birtokon elterülő rendkívül stílusosan berendezett és felújított kastélyszálló nemesi, békebeli időket idéz. A grófok kutyáival, a legelésző lovak mellett nagyokat sétálhatunk a Keleti-Kárpátokba felnyúló tisztásokon és erdőkben, csónakázhatunk a kastélypark taván, a fehérre festett kovácsoltvas székeken és padokon iszogatva üldögélhetünk és elmélázhatunk az élet nagy dolgain. A kandalló tüze mellett pedig a szobába felállított kádban, egy forró, habos fürdővel zárhatjuk a napot. Egyszerűen meseszép tájak, terek és különleges hangulat társulhat egy itteni történethez.

Valea Verde

 

Kund, Maros megye, 40 km-re Segesvártól

Jonas Schäfer és Ulrike 2003-ban ismerkedik meg és szeretnek egymásba. Jonas menő üzletemberként, hangmérnökként és producerként művészeket és írókat menedzselő kiadót vezet. Ulrike szociális munkás, felsőfokú diplomával, aktív politikai szerepet vállaló fiatal nő, akit a közösségéért való tenni akarás hajt. Majd közösen ellátogatnak a kicsiny erdélyi faluba, Kundra, ahova Jonas apja, Klaus 1990-től visszajár segédkezni, és Erdély egyre jobban elvarázsolja. Az élet egyszerű és autentikus ebben a szász faluban, ahol egy inspiráló utazás indul el a pár életében. A feleség támogatja férje álmát, és új perspektívákat behozva életükbe Erdélybe költöztek, hogy Jonas apjának itteni szociális munkáját folytassák. Ulrike könyvet írt romániai szociális ellátórendszeréről. A pár pedig 2005 óta egy érzékenyebb faluturizmus fejlesztésére szenteli idejét, ez a Valea Verde.

 

Kitűnő a konyha, főleg a Benedek tojás, a környékről szedett szarvasgombával nyújt felejthetetlen gasztróélményt, és nagyon gondosan vannak kiválogatva a borok, az országból és a nagyvilágból egyaránt. Szász házakat újítanak fel, új funkciót találva a belső tereknek, munkát adnak a helyieknek, ahonnan a település elszigeteltsége miatt nehézkes a munkahelyi ingázás, az étterem számára a helyi alapanyagokat vásárolják fel.

Mihai Eminescu Trust és a www.experiencetransylvania.ro

A segesvári székhelyű alapítvány által működtetett honlap célja főként a szász hagyományos házak megmentése, és újraértelmezett belső dizájnnal új értelmet adni ezen épületeknek. Az alapítvány bravúrosan ment régi értékeket, mégis a jövőt építve. Értékelve a régit, a helyi közösséget bevonva, a régire olykor ismét megtanítva őket nyújt megélhetési lehetőséget ezen izolált Maros és Brassó megyei falvakban. Károly walesi herceg Szászfehéregyházán (Viscri) található birtoka is mindezek szellemiségében működik. Az angol, német turisták pedig olykor hónapokat töltenek itt, pedig mindennek úgymond európai ára van.

Kolozsvári Art Apartman

 

Kolozsvár, Kolozs megye

 

Forrás: Kolozsvári Art Apartman
Doru, a tulaj egy fiatal mérnök, aki értékeli a művészetet, a jó ízlést, és szeret embereket megismerni. Tipikusan egy modern gondolkodású, vállalkozó szellemű fiatal, aki otthonosan mozog a megváltozott utazói és fogyasztói szokások mentén. Egy hintát hozott létre a nappali közepére, a hely védjegyévé válva a gyermeki ént szórakoztatja. Egy vintage hangulatú hely, indusztriális jegyekkel. Ha egyszer meglátod a fotókat róla, legalább egy napot el szeretnél itt tölteni. Szerencsére egyre több ilyen megközelítésre lehet bukkanni.
Ami számomra kimondottan pozitív, ha az adott szállás a jól hangzó PR szövegeken túl, valóban megpróbál egy értéket (is) közvetíteni: megmenti a régi épületeket, tárgyakat, környezettudatosan használja fel a rendelkezésére álló régi és újrafelhasználható vagy új forrásokat, alapanyagokat, környezetbarát hozzáállása van, oktatói szándék jellemzi, minőségi, időtálló alapanyagokat használ fel. Valóban van egy történetük, a részletek fontosak. Így már nem is olyan erős az a lelkiismeretfurdalás a turizmus, vagy szimplán, utazás káros hatásai miatt. Hiszen bejön egy plusz faktor.

 

Továbbá inspirálóak lehetnek a következő összeállítások: katt ide

… cikkünk első részét itt olvashatod.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ